AvtomobilizemNovice

Alpine postaja globalna znamka športnih vozil

S povečano modelno paleto želijo prodreti tudi na trg severne Amerike in kitajske.

Alpine si je zadal ambiciozne načrte, da do konca desetletja postane več kot osem milijardno podjetje, kar želijo doseči predvsem s širjenjem na trge severne Amerike in kitajske ter povečanjem modelne ponudbe. Njihovi načrti so del večje Renaultove strategije Renaulution.

Francoska športna znamka obstaja že kar nekaj desetletij, a svoj preporod v moderni dobi je doživela leta 2017, ko je pod vodstvom Renaulta nastal novi športni model A110. Uspehi tega malega športnika in Renaultovo polaganje upov na legendarno ime, so privedli do rasti obujene znamke, ki se v kratkem pripravlja na še večjo revolucijo s prihodom električnih modelov. Z njihovo pomočjo želijo do leta 2026 doseči rentabilnost, leto kasneje pa se bo pričela globalna širitev, s končnim ciljem postati popolnoma električna znamka do leta 2030. Od svoje premiere se je A110 zavihtel med pet najuspešnejših športnih avtomobilov v Evropi, omejene izdaje, kot je denimo A110 R Fernando Alonso, pa so pošle v zgolj 30 minutah po začetku prodaje. K ustvarjanju prepoznavnosti znamke bo prispevala tudi nova uporaba imena Esprit Alpine pri Renaultovih športnih modelih, prav tako bodo prevzeli nalogo nekdanjega športnega oddelka Renault Sport, začenši z reinkarnacijo znamenitega malčka R5.

V prihodnje bo sledila široka paleta raznolikih električnih avtomobilov. Sanjsko garažo Alpine bodo sestavljali mestni športnik A290 na Renaultovi CMFB-EV platformi, ki bo na voljo leta 2024, križanec v segmentu C načrtovan za leto 2025 in nova generacija A110, s katero bodo leta 2026 prešli na električni pogon. Kasneje bodo sledili še drugi modeli, kot je štirisedežni kupe A310, ki bodo zasnovani na lastno razviti namenski električni platformi APP (Alpine Performance Platform), kamor bodo lahko potencialno vgradili tudi motorje z notranjim izgorevanjem na vodik. S temi obsežnimi načrti želijo pri Alpine ponovno utrditi nekoč legendarno ime in izboljšati podobo znamke na svetovni ravni. Na tej poti bodo precej pripomogla njihova prizadevanja v svetu motošporta, saj se prihodnje leto podajajo v najvišji Hypercar razred vztrajnostnih dirk, obenem nadaljujejo s sodelovanjem v Formuli 1, ki predstavlja odločno odskočno desko za napredovanje tehnologije.

Žiga Kolman
foto: Alpine

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button