AvtomobilizemNovice

Alpine A110 se podaja na lov za rekordi na Pikes Peaku

Francoski Alpine je že pred časom napovedal odmevno odpravo na najzahtevnejši gorsko-hitrostno dirko na svetu, kjer nameravajo podirati rekorde. Obljube so držali in skupaj s partnerjem Signatech za kulisami ustvarili najbolj ekstremnega A110 do sedaj, ki bo s polno paro napadel vijuge Pikes Peaka.

Najbolj divjo kreacijo, imenovano kar A110 Pikes Peak, so zasnovali za kljubovanje zahtevnega izziva na 19,93 kilometrov dolgi vijugasti stezi do vrha gore v ameriškem Colorado Springs. Ekstremni dirkalni A110 je plod tesnega sodelovanja oblikovalskega oddelka pri Alpine in ekipe Signatech, predstavlja pa velik preskok v primerjavi s standardno osnovo. Med najbolj presenetljive komponente prištevamo številna aerodinamična zakrilca, zračne usmerjevalce in seveda ogromno deljeno zadnje krilce, kar bo poskrbelo za maksimalen potisk k tlom vse do zaključka 156 zavojev proge.

Povečani so seveda tudi dovodi svežega zraka motorju, kar je med drugim omogočilo povečanje moči na skoraj 500 KM, hkrati je že tako lahkotni A110 doživel shujševalno kuro, ki je maso znižala na zgolj 950 kilogramov. Oblikovalci so šli do meje sprejemljivih ekstremov, saj so morali ohraniti številne izvirne mere, da bi A110 Pikes Peak izpolnjeval pogoje kategorije Time Attack 1. V teh omejitvah so našli idejo za zadnje krilce v obliki plavuti morskega pasa, ki spominja na Le Mans dirkalnike in prepolovi zadnje steklo. Preoblikovana je celo osvetlitev z novimi vzdolžnimi LED črticami spredaj in tremi pokončnimi elementi zadaj, kar ponovno spominja na svet Le Mansa.

Edinstveni nastrojeni Alpine A110 se je prejšnji mesec že preizkusil v premierni vožnji, naslednji teden bo pod vodstvom izbranega voznika Raphaëla Astierja, v polni dirkaški konfiguraciji predstavil svoje sposobnosti. Zmagovalec pokala FIA R-GT 2022 z dirkalnikom A110 Rally, bo prvi trening opravil v Dromu, nato pa v Val Thorensu. Francoski virtuoz bo nato z ekipo odletel v Colorado Springs, kjer bodo potekale zadnje priprave na odmevno dirko 25. junija.

Žiga Kolman
foto: Alpine

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button