AvtomobilizemNovice

Ali prihaja strupeni BMW M8 CS?

Na zeleni pentlji se mudi močnejši in bolj aerodinamičen BMW M8.

Bavarci bi lahko v kratkem predstavili najhitrejšo evolucijo kupejevskega M8, sodeč po posnetkih iz Nürburgringa. Po vsej verjetnosti bo nosil dodatno oznako CS, katero že porablja nedavno predstavljena ultimativna izpeljanka limuzinskega M5, obenem bo deležen enakega principa izboljšav zmogljivosti – rahel poskok moči in obsežne modifikacije podvozja za boljši občutek na dirkaški stezi.

Pod motornim pokrovom pričakujemo enak 4,4-litrski twin-turbo V8, ki bo zadihal z večjo močjo, nekje 635 KM in 750 Nm navora. Oba modela že tako uporabljata enak pogonski sklop v standardni in Competition obliki, zato so naša predvidevanja upravičena. Spremembe lahko pričakujemo predvsem v obliki učinkovitejšega oljnega sistema, boljšega hlajenja, bolj odprtega izpušnega sistema in nadgradnje nadzorne enote motorja. Pogon bo ostal speljan na vsa štiri kolesa preko osemstopenjskega samodejnega menjalnika.

Zajetnejših popravkov bo deležno podvozje, že na slikah je opazno znižano vzmetenje, za platišči se skrivajo večje zavorne čeljusti in naluknjani koluti. Pod kožo bo verjetno še več komponent prenesenih iz sorodnega M5 CS, kot so novi blažilniki in trši nosilci motorja.

 

Zunanje aerodinamične spremembe nudijo izboljšave na področju aerodinamike in estetike. Na testni muli so poglobljen sprednji odbijač, večje zadnje krilce, agresiven zadnji difuzor, preoblikovani kolesni loki in zračna reža za sprednjim blatnikom, za odvajanje vročine od zavor. V notranjosti se bo nadaljevala dirkaška tematika s parom školjkastih sedežev, volanskim obročem v alkantari in okrasnimi elementi iz ogljikovih vlaken.

Novi M8 CS bi lahko prodajne salone dosegel že proti koncu letošnjega leta, postal bo BMW-jev model v vrhu ponudbe, konkurenčen Bentleyu Continental GT Speed ali Porscheju 911 Turbo S. Poskok v ceni bo verjetno primerljiv s tistim pri M5 Competition in M5 CS, oziroma 59.000 evrov – vstopen znesek bo torej nekje 229 tisočakov.

 

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button