AvtomobilizemNovice

Alfa Romeo Junior, še pred nekaj dnevi Milano

VIDEO: Nov urbani SUV s športnim srcem in nekaj težavicami pri poimenovanju.

Pred točno tednom dni so pri Alfi Romeo predstavili novega kompaktnega križanca, ki se je sprva imenoval Milano, po togotnemu pritisku lokalnih oblasti pa se je preimenovala v Junior. Naslednik kombilimuzinske Guliette velja za najmanjši SUV v portfelju italijanske znamke in bo na voljo z električnim kot tudi bencinskim blago-hibridnim pogonom.

Znanja in notranja podoba

Genetika Juniorja je jasna, saj njegovi temelji na CMP platformi v drevesni strukturi Stellantisa obsegajo vozila Fiat 600, Jeep Avenger, Citroën C4 in Peugeot 2008. Tehnični podatki pravijo, da meri 417 centimetrov v dolžino, 178 v širino in poldrugi meter v višino. Glede na gabarite velja za izrazit mestni avtomobil, ki se lahko pohvali s kar 400 litri prtljažnega prostora. Oblikovno je Junior zastavljen izjemno športno s skoraj agresivno masko vozila z domiselno izvedbo scudette, medtem ko so zadnje luči oblikovane po podobi bumeranga. Zdi se, da so želeli alfini oblikovalci v en voz združiti kar največ oblikovnih prijemov njihovih minulih modelov in s tem dodatno zaigrati na čustva ljubiteljev »križa in kače«.

Ambient ne prinaša presenečenj temveč povzema aktualne elemente Alfa Romeo vozil. Tako boste naleteli na izstopajočo obrobo voznikovega 10,25-palčnega instrumentacijskega zaslona, okrogle ventilacijske odprtine in kup podrobnosti, ki zavisijo od izbranega pogona oziroma sklopa opreme.

Pod motornim pokrovom

Kot že uvodoma rečeno, bo Junior na voljo kot popolnoma električni model Elettrica oziroma kot hibridni bencinar Ibrida. Junior Elettrica bo imel vgrajen baterijski sklop s kapaciteto 54 kWh in e-motorjem s 115 kW (156 KM), v primeri izbire Elettrica Veloce izvedenke pa bo električni pogon proizvedel 177 kW (240 KM). Slednji bo imel serijsko znižano podvozje za 25 milimetrov in bo zaradi večje dinamike opremljen tudi z zmogljivejšimi zavorami, 20-palčnimi platišči, mehansko zaporo diferenciala in neposrednejšim krmiljenjem. Hibridni model Ibrida bo pod motornim pokrovom gostil 1,2-litrski turbobencinski agregat s 100 kW moči (136 KM) in bo opcijsko na voljo s Q4 štirikolesnim pogonom. Glede na podobnost z Jeep Avengerjem bo v Q4 različici elektromotor gnal kolesni par na zadnji osi, bencinski motor pa sprednjo os.

Zakaj Junior in ne Milano?

Novega Alfinega SUV malčka bodo izdelovali na Poljskem, zato bi ime po italijanski prestolnici mode in zibelki Alfa Romeo kot avtomobilske znamke zavajalo, poleg tega pa bi neupravičeno namigovalo na avotmobil, ki naj bi ga izdelovali v Italiji. Tako je kratko pojasnilo navedel minister za industrijo Adolfo Urso, ki je s svojo ekipo pritisnil na Alfo Romeo in jih prisilil v preimenovanje Junior.

Slednje ni zgolj hitra izmišljotina pri na zgodovino precej navezanih Italijanih, temveč je povzeto po modelu GT 1300 Junior iz sredine 1960-ih. Bolj kot ime, je za šefe dinamično obarvane apeninske znamke, pomemben prodajni izkaz malega križanca, na katerega Alfa močno stavi.

Blaž Likovič
foto: Alfa

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button