AvtomobilizemNovice

Alfa Romeo Giulia SWB Zagato v vsej svoji veličini

Ko običajna limuzina postane prečudovit športni kupe.

Zagato je odgrnil pregrinjala z najnovejše mojstrovine na kolesih, ki je vnovični sad sodelovanja italijanskih karoseristov in Alfe Romeo. Giulia SWB Zagato, kot so poimenovali projekt, je kot pričakovano izdelan na osnovi divje Giulie GTAm in je Zagatov povsem unikaten izdelek, ki z zamikom obeležuje 100 let sodelovanja dveh italijanskih znamk.

Izredno dolga in bogata skupna pot teh dveh slovitih znamk se je začela leta 1921 z modelom G1, nato so sledile interpretacije avtomobilov Alfa Romeo v obliki modelov 1600 Junior Zagato, SZ in nedavno Alfa Romeo TZ3 Stradale, zasnovani na Dodge Viperju. V skladu z zgodovino izdelave izredno redkih in poželjivih avtomobilov, tudi najnovejša kreacija sledi stopinjam, saj gre za edinstven primerek izdelan za nemškega zbiratelja, ki si že lasti duhovnega predhodnika Alfa Romeo SZ (Sprint Zagato).

Giulia SWB Zagato se poklanja oblikovanju legendarnih modelov, z dolgim zašpičeni pokrovom motorja, pod katerim se skrivajo žarometi sposojeni pri Tonaleju in večja izvedba Alfine trikotne maske. Srebrna platišča so povsem enaka kot pri dirkaško nastrojeni Giuliu GTAm, za njimi pa tičijo zajetne karbon-keramične zavore z rumenimi zavornimi čeljustmi. Nova streha je pridobila obliko dveh mehurčkov in se s črno barvo lepše zliva z eleganco celotnega paketa.

Poslovila so se štiri vrata, Giulia SWB Zagato je tako klasičen kupe z dolgimi vrati, ki se odpirajo z manjšim gumbom skritim v B stebričku. Čudovita linija se zaključi s strmo odrezanim zadkom, katerega krasijo vzdolžen svetilni element, globok karbonski difuzor in dve sredinsko nameščeni izpušni cevi. Pod pokrovom motorja tiči prepoznaven 2,9-litrski V6 z dvema tubopolnilnikoma, ki ustvari še neznano število konjenice, a že v standardnem GTAm zmore 540 KM in 600 Nm navora. Moč se vselej prenaša na zadnji kolesni par, vendar namesto osemstopenjskega samodejnega, preko šeststopenjskega ročnega menjalnika.

Giulia SWB Zagato ohranja osnovno podobo notranjosti, le da je ta preoblečena v kakovostnejše črno usnje z zelenimi poudarki ujemajočimi z zunanjo karoserijsko barvo, na armaturni plošči in vratih najdemo tudi veliko ogljikovih vlaken. Koliko bo moral srečni kupec odšteti za čudovito italijansko mojstrovino ni znano, brez dvoma znesek presega 350 tisočakov, saj je že za donatorska Alfa Romeo Giulia GTAm stane najmanj 181.500 evrov.

Žiga Kolman
foto: Zagato

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button