AvtomobilizemNovice

Agregat 1.5 TSI z novo generacijo!

Manj emisij in višja učinkovitost za VAG-ov bencinski agregat.

Prihodnost je električna, vendar nas do tja loči še kar nekaj evolucije. Vanjo očitno sodi tudi optimizacija aktualnih agregatov v motorni paleti Volkswagna, kjer so predstavili novo generacijo svojega 1,5-litrskega prisilno polnjenega bencinskega agregata z oznako TSI evo2.

Štirivaljnik sprva prihaja v različici s 110 kW (150 KM) in bo na voljo v modelu T-Roc. Kasneje si ga lahko obetamo tudi v preostalih modelih kot tudi v različnih močnostnih izvedenkah. Katerih točno pri VW niso izdali. Kaj točno prinaša nova generacija 1.5 TSI evo2?

Inženirji so po tripotni katalitični pretvornik in filter trdih delcev spravili v skupni emisijski modul in ga namestili bližje izpuhu iz valjev. Pri tem so uporabili manj plemenitih kovin, ki tvorijo filtrirni sistem, in kot najbolj pomembno – znižali emisije. Da so te še nižje, bo poskrbel nadgrajeni sistem Active Cylinder Management, ki skrbi za število aktivnih valjev oziroma deaktivacijo dveh od štirih. Celovita posodobitev obsega še turbopolnilnik z variabilno geometrijo, visokotlačno (350 bar) vbrizgavanje goriva ter nižje izgube sled trenja, ki so posledica nanosa posebnega sloja plazme.

Blaž Likovič
foto: VW

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button