AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Aehrin SUV razkriva svoje obline

Aehra namerava osvajati premijski trg z novim električnim SUV-jem in limuzino.

Električna doba je spodbudila nastanek številnih znamk, predvsem premijskih in visoko zmogljivih, med katerimi je tudi italijanska Aehra. Prvič se avtomobilskem svetu predstavljajo z novim električnim SUV-jem v prestižnem segmentu. Podjetje iz Milana združuje italijansko eleganco oblikovanja z inovativnim inženiringom.

Znamka Aehra je luč sveta ugledala šele v začetku letošnjega leta in v zelo kratkem času so realizirali svoj prvi, zaenkrat še neimenovan avtomobil, s katerim želijo na novo začrtati pravila avtomobilskega oblikovanja. Navdih so črpali iz sveta motociklizma in superšportnih avtomobilov, zato je Aehrin SUV za svoje mere zelo eleganten, z zašiljenima previsoma in vetrobranskim steklom, ki sega preko sprednje osi. Površine so zglajene, skrite so kljuke vrat, vzvratni ogledali pa nadomeščata digitalni enoti. Sprednji del opredeljujejo tanka osvetlitev in dokaj veliki zajemi zraka, bočna linija je močno kupejevska, na zadku se nadaljuje enaka tematika s štirimi LED lučmi, vse skupaj pod površjem ter skozi razne odprtine povezuje aktivna aerodinamika.

Med najbolj presenetljive oblikovne elemente lahko brez dvoma prištejemo uporabo galebjih vrat spredaj in zadaj. Podobnega principa odpiranja vrat so se že lotili pri Tesli Model X in Koenigseggu Gemera, a pri Aehri so kot prvi uporabili štiri individualna »gullwing« vrata. Po besedah predstavnikov Aehre, bo njihov SUV opremljen z izredno napredno tehnologijo baterij in platforme, namreč ciljajo na vsaj 800 kilometrov električne avtonomije ter na vratolomno zmogljivost pogona. Prav tako bo SUV s tremi metri medosne razdalje ponujal ogromno notranjega prostora in udobja.

Pod površjem SUV-ja in sledeče limuzine bo enaka platforma s kapaciteto baterije vsaj 120 kWh, kar pomeni, da bo bolj aerodinamična limuzina zlahka presegla obljubljene številke dometa SUV-ja. Monokok šasija bo pri obeh izdelana iz lahkotnih ogljikovih vlaken, električna arhitektura z 850-volti bo omogočala bliskovito polnjenje. Vse našteto bo za seboj potegnilo visoko ceno produktov, saj ciljajo na višji premijski razred s ceno med 160 in 180 tisočaki, kjer bodo konkurirali Porscheju Taycan, Mercedesu EQS in Lucidu Air.

Pričakujemo lahko, da bodo Aehrini avtomobili opremljeni z najnovejšimi varnostnimi sistemi in čeprav podjetje preučuje avtonomijo, pravijo, da to njihova prednostna točka razvoja, temveč se osredotočajo na ustvarjanje užitka v vožnji. Pri Aehri si med drugim prizadevajo tudi za skrb okolja pri načinu izdelave, uporabljeni materiali bodo okolju prijaznejši, strukturo in karoserijo bo mogoče v celoti reciklirati. Ko bodo avtomobili pripravljeni, predvidoma v letu 2025, bo prodaja stekla preko spleta ali v novih salonih. Na letni ravni so si zadali cilj izdelati od 20 do 25 tisoč vozil na model, kar je v tem segmentu precej ambiciozno.

Žiga Kolman
foto: Aehra

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button