AvtomobilizemNovice

ABT Sportsline XGT: GT2 dirkalnik za ceste

ABT-ov najbolj ekstremen izdelek do danes.

ABT Sportsline predstavlja novi XGT, njihov najbolj strupen izdelek do zdaj, ki v eno združuje uporabnost cestnega športnika in norosti dirkalnika razreda GT2. Dve leti trajajoč razoj je sad sodelovanja z DTM ekipo, kar pomeni, da bo izredno zapletena štirikolesna mojstrovina omejena na 99 primerkov in z zasoljeno ceno.

ABT Sportsline se je s svojimi bogatimi izkušnjami na dirkah DTM lotil ambicioznega projekta XGT. Po več kot 300 dirkah, številnih zmagah in uvrstitvah na stopničke, se je ABT uveljavil kot najuspešnejša aktivna ekipa v DTM-u in zagotovili trdne temelje za razvoj modela XGT. Direktor Thomas Biermaier in Ernst Christian Scherer sta si projekt zamislila po uspešni dirki, kar je privedlo do zahtevne dveletne poti od ideje do izvedbe.

XGT, ki je nastal iz pravega GT2 dirkalnika, se je soočal z velikimi izzivi pri usklajevanju zahtev motošporta s standardi cestnega prometa. Pridobljenih je bilo približno 40 posameznih dovoljenj, kar je preseglo običajne postopke razvoja vozila. Izjemno je, da je cestni XGT vizualno močno podoben dirkalniku Audi R8 LMS GT2, kar potrjuje njegovo identiteto cestnega dirkalnika. Za voznikom ostaja sredinsko nameščen Audijev 5,2-litrski atmosferski V10, ki ustvari 640 KM in vso moč preko sedemstopenjskega S-tronic menjalnika pošilja na zadnji kolesi. Zavoljo olajševalnih potez masa vozila znaša le 1.400 kilogramov, najvišja hitrost pa znaša 310 km/h.

Vozilo je bilo obsežno predelano za vsakdanjo uporabo, pri čemer so bili uporabljeni elementi, kot so normalizirana instrumentna plošča, ročna zavora, centralno zaklepanje, kamera za vzvratno vožnjo in imobilizator. Varnostni ukrepi, vključno s preskusi trka in skladnostjo s predpisanimi specifikacijami, so bili izvedeni kot pri ostaloh vozilih. XGT je bil med drugim podvržen strogim testom na znamenitih stezah, kot je seveda legendarni Nürburgring Nordschleife, kjer so dokazali sposobnosti legalnga dirkalnika.

Vodljivost na cesti, krmiljenje in pospeševanje vozila ABT XGT po mnenju razvojnih voznikov, kot sta voznik DTM Kelvin van der Linde in ambasador znamke Scherer Ricardo Feller, presegajo običajne cestne športnike. Scherer Sport je ekskluzivni distributer, ki strankam ponuja izbiro med štirimi barvnimi kombinacijami in personaliziranimi dodarki. Ročno izdelani XGT, katerega cena znaša 598 tisoč evrov z vključenim davkom, obljublja edinstveno vozniško izkušnjo za tiste, ki iščejo občutek vožnje cestnega dirkalnika. Ostali navdušenci si lahko izjemno stvaritev ogledajo v ABT-ovem razstavnem salonu v Mainzu ali Kemptnu.

Žiga Kolman
foto: ABT Sportsline

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button