AvtomobilizemNovice

ABT RS7 Legacy z novo tehnologijo do 1.000 KM

Inovativna tehnologija posrednega vbrizga vode in etanola prinaša poskok zmogljivosti.

Vodilni predelovalec izdelkov skupine Volkswagen, ABT Sportsline, je za Audijeva strupena modela RS6 in RS7 pripravil ultimativni paket Legacy Edition, ki z revolucionarno tehnologijo Indirect Water/Ethanol-Injection (IWI) prinaša rekordno zmogljivost rohnečega osemvaljnika.

Oba modela se že pred dodatkom nove tehnologije pohvalita z izvrstnim 4-litrskim V8 podprtim z dvema turbopolnilnikoma, ki ustvari 603 kW (820 KM), vendar je moč po vgradnji sistema IWI zrasla na osupljivih 736 kW (1.000 KM) in 1.150 Nm navora. To pomeni, da se RS7 Legacy Edition do stotice požene v samo 3 sekundah, do 300 km/h pa potrebuje vsega 21,2 sekund.

Sistem posrednega vbrizgavanja mešanice vode in etanola IWI, je nameščen pred dušilnimi ventili motorja in deluje po nadzoru nove elektronske krmilne enote, princip delovanja pa izboljša hlajenje motorja ter poveča učinkovitost izgorevanja. Aktivacija sistema IWI je izredno preprosta s pritiskom gumba RS na volanu, v dobri sekundi se tako sprosti vsa moč, ki je avtomobil premore. Za podporo delovanja novega sistema IWI so morali inženirji nadgraditi številne povezane komponente, kot so sistem za dovod svežega zraka, optimizirana sta turbopolnilnika, odpornejši so kovani bati in ojačane povezovalne palice, vgrajen je športni katalizator z novim izpušnim sistemom ter dodatno je hlajeno olje.

Sistem IWI je opremljen s 15-litrskim rezervoarjem, ki se nahaja v vdolbini prtljažnika avtomobila, eno polnjenje rezervoarja pa zadostuje za 3.000 kilometrov užitkov, kar se pretvori v porabo 0,5 litra na 100 kilometrov. Stanje sistema in raven polnjenja rezervoarja IWI je mogoče spremljati prek aplikacije myABT ali v info-zabavnem sistemu MMI prek storitve Apple CarPlay.

Žiga Kolman
foto: ABT Sportsline

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button