AvtomobilizemNovice

Abarth Classiche 1300 OT: sodobni poklon znameniti italijanski klasiki

Alfa Romeo 4C se je vrnila v novi preobleki.

Stellantisov oddelek Heritage praznuje Abarthovo 75. obletnico s posebno razstavo in predstavitvijo modela Abarth Classiche 1300 OT. Na razstavi je na ogled 38 vozil, med katerimi so ikonični modeli, kot sta Abarth 1000 in Abarth 500e iz 60. let prejšnjega stoletja, ter manj znani dragulji, kot sta 750 Record Aero in Fiat 131 Supermirafiori 2000/TC Volumetrico. Vsako vozilo ima bogato zgodbo, ki vzbuja nostalgijo po italijanski zlati dobi hitrosti.

Vrhunec razstave zastopa Abarth Classiche 1300 OT, sodobna reinterpretacija modela Fiat-Abarth OT 1300, ki je bilo v šestdesetih letih prejšnjega stoletja znano po svojih kompetemcah na stezi. Sodobna reinkarnacija, ki mehansko temelji na projektu Abarth Classiche 1000 SP, se pohvalo s karoserijo iz ogljikovih vlaken, sodobno izvedbo zgodovinskega periskopa in drobne podrobnosti, kot je zadnja rešetka z napisom Abarth.

Zasnova razstave poudarja edinstvenost vsakega vozila z vidika oblikovanja, tehnoloških inovacij in športnih uspehov, zato jo morajo obiskati vsi navdušenci nad avtomobilskim športom. Doživetje v središču razstave Heritage, ki je običajno odprto za javnost z vodenimi ogledi, bo od sredine aprila trajala približno tri mesece. Razstava Abartha Classiche 1300 OT je del projekta Reloaded by Creators, ki ponuja sodoben poklon legendarnemu dirkalniku. S svojo lahko karoserijo iz steklenih vlaken, značilnim “periskopom” in konstrukcijo iz ogljikovih vlaken uteleša bistvo Abarthovih inovacij.

Abarth Classiche 1300 OT je kot očitno nastal na plečih Alfe Romeo 4C, s katero si deli marsikatero potezo, le da Abarth dodaja več pridiha klasičnih potez v slogu predhodnikov. Pod površjem še vedno tiči štirivaljni turbobencinski motor, ki v standardni obliki proizvede 240 KM in sodeluje z bliskovitim dvosklopčnim samodejnim menjalnikom ter poganja zadnji kolesi. Povečanja moči ali podatkov o zmogljivosti pri Abarthu ne razkrivajo, vendar lahko zavoljo lahkotne karoserije pričakujemo izboljšanje določenih številk.

Na koliko se ceni umetelni Abarth Classiche 1300 OT ni podano, vendar lahko zaradi ekskluzivnosti in natančne izdelave z uporabo dragih materialov, pričakujemo znatno doplačilo povrh donatorske Alfe Romeo 4C. Zraven je potrebno upoštevati tudi dejastvo, da bodo izdelali le pet primerkov, katere je že mogoče naročiti.

Žiga Kolman
foto: Stellantis Heritage

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button