AvtomobilizemNasveti in varnostNoviceVarnostZanimivosti

50 let varnostnih pasov v vseh Oplovih vozilih

Leta 1973 je Opel uvedel varnostne pasove kot serijsko opremo za vsa vozila, tri leta pred tem, ko so v Nemčiji postali obvezni.

Oplovi inženirji so že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja preizkušali varnostne pasove kot sistem za zadrževanje življenj v avtomobilih. Že aprila 1968 je bilo med drugim mogoče avtomobile Opel Kadett, Admiral in Diplomat naročiti s prednjimi varnostnimi pasovi. Oktobra 1970 je sledil klasični kupe Manta A. Oplov reševalni sistem je bil serijsko na voljo tudi v športnih modelih, na primer v Kadettu B Rallye iz leta 1967 in v Commodoru A GS leto pozneje. Hkrati se je Opel že zgodaj aktivno zavzemal za uvedbo varnostnih pasov in s tem prevzel pionirsko vlogo. Leta 1969 so Oplovi inženirji predstavnikom medijev v testnem centru v Dudenhofnu predstavili rezultate svojega programa za raziskave nesreč.

Najpomembnejše sporočilo je bilo, da bi bila lahko več kot polovica žrtev nesreč še vedno živa, če bi uporabljala
varnostne pasove. V začetku leta 1972 je Oplovo vodstvo vsem zaposlenim poslalo pismo, v katerem jih je pozvalo k uporabi varnostnih pasov in vsem zaposlenim ponudilo popust pri nakupu varnostnih pasov za naknadno montažo v njihove že obstoječe avtomobile. Ponudba se je izkazala za zelo priljubljeno, saj je bilo v zelo kratkem času zagotovljenih 12 000 kompletov varnostnih pasov.

Širša javnost je nekoliko bolj zadržano sprejemala varnostni pas kot nepogrešljiv del varnosti v vozilu. Milijoni ljudi se sprva niso hoteli pripeti, saj so mnogi menili, da je uporaba varnostnega pasu preveč okorna. Še posebej, če so avtomobil uporabljali različni družinski člani in je bilo treba varnostni pas v vsakem primeru prilagoditi. To težavo je kmalu rešil samodejni navijalec varnostnega pasu. Dolgo pa se je zdelo, da ni rešitve za različne predsodke, kot so: varnostni pas omejuje osebno svobodo, njegov varnostni učinek pa je vprašljiv. Pomisleki so bili utišani, ko je število smrtnih žrtev v prometnih nesrečah začelo upadati.

Hkrati so strokovnjaki za varnost nenehno izboljševali sisteme. Leta 1986 je bil Opel Omega prvi avtomobil na svetu, ki je serijsko ponujal po višini nastavljive varnostne pasove na sprednjih in zadnjih sedežih. Leta 1991 je Opel predstavil zategovalnik varnostnih pasov v Astri F, nato pa še zračno blazino polne velikosti in aktivne druge varnostne sisteme, kot sta protiblokirni zavorni sistem in elektronski stabilizacijski program.

Rudi Leskovec
foto: NP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button