AvtomobilizemNoviceZanimivosti

30. koledar Alpra Design – dramatična jubilejna tematika

Eden najbolj domiselnih koledarjev na področju avtomobilizma v Sloveniji, izpod rok oblikovalskega genija Aleksandra Praperja.

Čeprav je bila podivjana Meža varno daleč, so podtalne vode poškodovale del koledarskega, avtomobilsko-novinarskega in ustvarjalnega arhiva Aleksandra Praperja. Posledično ni bilo več razlogov, da bi nadaljeval s prvotno začeto jubilejno tematiko. Tisti dnevi so bili prilika za razmišljanje in začutil je, da je prav, da jubilejni koledar z videzom temnih dramatičnih, mokrih ozadij spomni na to leto, z njegovimi novimi dizajni avtomobilov pa nakazuje optimistično pot v prihodnost. Posledično je na predlistu razvidno, da je koledar posvečen prizadetim v letošnjih poplavah in tistim, ki so se izkazali z nesebično pomočjo.

Dramatičen slog izvira iz opisane situacije, pot do videza stranic pa je mešanica postopkov prvih koledarjev, a na sodoben način. Prvi koledar ALPRA DESIGN je nastal leta 1994 in imel v ozadju dizajnov futuristične poteze, ki so nakazovale na arhitekturne ideje. Nekaj let za tem je ustvaril koledar, na katerem je skice avtomobilov postavil na njegove fotografije slovenskih gradov.

Tokrat so ideje dizajnov postavljene na različna ozadja krajin, ki jih je digitalno ustvaril in prilagajal s pomočjo umetne inteligence, da bi bil končni učinek blizu realističnega in se bi dobro ujel z njegovimi zamislimi avtomobilov, ki v osnovi še vedno nastajajo kot ročne skice. Drugi močan vpliv na letošnje leto, poleg naravnih katastrof, ima namreč hiter napredek umetne inteligence, ki je začela občutno posegati na procese in kreativnost. Lahko nam služi kot orodje, lahko pa ubije ali razvrednoti določena dela.

Ta dva pola – dober in slab – sta morda čutna s koledarja, a jaz nanj gledam predvsem kot na opomnik na situacijo, s katero smo se spopadli, se prilagodili in (upam) naučili, da lahko gremo naprej močnejši ter pametnejši.

5 % – 10 % natisnjene količine je namenjene za darila tistim, ki so si tekom leta še posebej zaslužili izraz podpore. Medtem, ko je lani večina teh izvodov šla gasilcem, v času Covida medicincem in DSO-jem, pa bo letos namenjena tistim, ki so se izrazito izkazali v času poplav. Na dotisku je izpostavljeno spodbudno sporočilo “Cenimo vaše delo, ostanite zdravi!” okoli njega pa so našteta podjetja, ki kupujejo koledarje ALPRA DESIGN.

Koledarji ALPRA DESIGN zastopajo ljubiteljstvo, strast, veselje do vožnje in ljubezen do dizajna. Njihovo bistvo je edinstvena tematika – vizije nevtralnih avtomobilov prihodnosti. S svojo nevtralnostjo koledarji ALPRA DESIGN ne delajo reklame nobeni obstoječi znamki in nobene ne zanemarjajo, temveč že 29 let pišejo povsem svojo zgodbo. S tem sodijo med redke koledarje na globalnem trgu, katerih tematika je oblikovalska, oziroma razvojna.

Več informacij o koledarju: http://www.alpra.com/koledarji.php
Več informacij o avtorju: http://www.alpra.com/avtor.php

Boštjan Horvat
foto: Alpra Design

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button