AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

2.000-konjski SUV Drako Dragon je končno prispel

Prvi SUV iz ogljikovih vlaken, z italijansko eleganco in ameriškim izvorom, bo do stotice pospešil v 1,9 sekunde.

Ko smo prvič izvedeli za SUV-ja Drako Dragon smo bili nekoliko skeptični, gre namreč za mlado podjetje, ki je do zdaj izdelalo le 25 primerkov električnega super grandtourerja GTE na osnovi modela Fisker Karma, z zasoljeno ceno 1,2 milijona evrov. Kmalu zatem pa so obljubili, da bodo ustvarili električnega SUV-ja z 2.000 KM, največjo hitrostjo preko 300 km/h in masivnimi galebjimi vrati.

Najnovejše fotografije potrjujejo, da jim je vendarle uspelo. Spoznajmo torej serijsko različico modela Dragon. Kljub napovedniku bodo s serijsko proizvodnjo začeli šele leta 2026, vendar že potrjujejo, da gre za najmočnejši, najbolj poskočen in najhitrejši serijski hiperluksuzni SUV v zgodovini, kar je seveda pritegnilo avtomobilski svet.

Pod fantastično oblikovanje sta se podpisala italijanska oblikovalska studia Lowie Vermeersch in GranStudio, a izdelava bo potekala v domači ZDA, natančneje v zvezni državi Kalifornija. Drako je obdržal obljubo izdelave pogonskega sklopa z vrtoglavih 2.000 KM, kar zagotavlja četverica neodvisnih elektromotorjev in lastno razvita baterija, z zadostno zalogo energije za 675 kilometrov dometa z enim polnjenjem in arhitekturo zmožno hitrega polnjenja z močjo 500 kW.

Zavoljo mogočnega pogonskega sklopa, bodo impresivne tudi številke zmogljivosti, saj naj bi pospešek do stotice trajal zgolj 1,9 sekunde, največja hitrost pa bo presegla mejo 320 km/h. Pod površjem Dragona se nahaja monokok šasija iz ogljikovih vlaken, medtem ko so paneli karoserije izdelan iz kompozitov naravnih vlaken, s čimer so uporabo plastike zmanjšali za 70 odstotkov. Celotna zver tehta malenkost nad 2,2 tone, aerodinamično vodena oblika pa je zasnovana za zmanjševanje zračnega upora in povečan domet.

Za zajetnimi galebjimi vrati se skriva udobna kabina s petimi sedeži in številnimi zasloni – dva skrbita za prikaz slike digitalnih zunanjih ogledal, dva predvajata zabavno vsebino potnikom na zadnjih sedežih, osrednji je 17,1-palčni informacijski zaslon na dotik, pred voznikom pa se nahajajo digitalni merilniki. Voznik lahko vse funkcije upravlja preko tipk na volanu, podobnega pristopa smo že vajeni pri nekaterih avtomobilih slovitih italijanskih znamk.

Za zaustavljanje »zmaja« bodo skrbele karbon-keramične zavore, na voljo bo prav tako prilagodljivo vzmetenje, ki lahko skoraj podvoji oddaljenost od tal, če bi že želeli svojega 300 tisoč evrov vrednega hiperSUV-ja zapeljati izven urejenih cest.

Žiga Kolman
foto: Drako Motors

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button