AvtomobilizemNoviceZanimivosti

10 milijard za elektrifikacijo na Iberskem polotoku

Koncerna Volkswagen in SEAT S.A. bosta za elektrifikacijo Španije namenila 10 milijard evrov To bo največja posamična industrijska naložba v zgodovini Španije.

Koncern Volkswagen in družba SEAT S.A. bosta skupaj s svojimi partnerji v prihodnosti vložila 10 milijard evrov v projekt Future: Fast Forward, če bodo pri programu PERTE VEC sprejeli pozitivno odločitev. To je danes sporočil Herbert Diess, predsednik uprave koncerna Volkswagen, ki je skupaj s Pedrom Sánchezom, predsednikom španske vlade, Ximom Puigom, predsednikom valencijske vlade, Waynom Griffithsom, predsednikom družbe SEAT S.A., in Thomasom Schmallom, članom upravnega odbora družbe Volkswagen AG, tehničnim direktorjem in predsednikom uprave družbe SEAT S.A., obiskal lokacijo Parc Sagunt II.

“Ta naložba v višini 10 milijard evrov bo elektrificirala Španijo in drugega največjega evropskega proizvajalca avtomobilov, saj bomo z njo v Saguntu postavili gigatovarno baterij, omogočili proizvodnjo električnih vozil v tovarnah v Martorellu in Pamploni ter vzpostavili celovit ekosistem dobaviteljev. To je največja industrijska naložba v Španiji doslej,” je dejal Herbert Diess, predsednik uprave koncerna Volkswagen.

Gigatovarna bo imela letno proizvodno zmogljivost 40 GWh in bo celotno količino celic dobavljala tovarnama v Martorellu in Pamploni. Do leta 2030 bo zaposlovala več kot 3.000 ljudi, raztezala pa se bo na površini 200 hektarjev. Gradnja gigatovarne se bo začela v prvem četrtletju leta 2023, proizvodnja pa bo stekla leta 2026.

Sporazum z družbo Iberdrola o gradnji fotovoltaične elektrarne

Na dogodku sta koncern Volkswagen in skupina Iberdrola podpisala strateški sporazum, ki bo omogočil izgradnjo fotovoltaične elektrarne v mestu Sagunto, ki bo gigatovarno oskrbovala z zeleno energijo. Sončna elektrarna se bo razprostirala na 250 hektarjih in bo od tovarne baterij oddaljena manj kot 10 kilometrov. V prvi fazi bo zagotavljala 20 % celotne energije za potrebe gigatovarne.

Rudi Leskovec
foto: caranduser.com

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button