AvtomobilizemNasveti in varnostNoviceVarnost

10 let in 10 milijonov Mercedes-Benzov z aktivnim zavornim sistemom

Pri »zvezdi« slavijo dve desetici.

Pri Mercedes-Benzu niso zavezani zgolj udobju in zmogljivosti, temveč tudi varnosti – tako potnikov kot preostalih prometnih udeležencev. Z več kot 40 aktivnimi asistenčnimi sistemi, ki so trenutno na voljo širom modelov, Mercedes-Benz odločilno prispeva k večji varnosti vseh udeležencev v prometu. Tu pomembno vlogo igra aktivna pomoč pri zaviranju z zaznavanjem pešcev, ki že vrsto let pomaga zmanjšati število nesreč, v katere so vpleteni pešci in kolesarji.

Elektronski sistem voznika svetlobno in zvočno opozori na bližajoče se trčenje pred vozilom. Če voznik zavira prerahlo sistem samodejno zagotovi pomoč in poveča zavorno silo glede na ocenjeno situacijo. Če se voznik recimo sploh ne odzove, aktivni zavorni sistem sproži samodejno zaviranje v sili. V trenutni generaciji vozil omenjen asistenčni sistem uporablja senzorsko tehnologijo kamere in/ali radarja za zaznavanje pešcev in kolesarjev pred vozilom. Če je zaznana neposredna nevarnost trka, sistem izračuna zahtevano zavorno silo za preprečitev trčenja ali nenazadnje omili njegove posledice.

Pri Mercedes-Benzu so aktivni zavorni sistem vpeljali v letu 2012, do danes pa so jih vgradili že v več kot 10 milijonov osebnih vozil. Minulo leto opravljena analiza je pokazala, da imajo vozila, opremljena s sistemom za zaviranje v sili, 27 odstotkov nižjo stopnjo nezgod z vpletenimi pešci, kot vozila brez takšne tehnologije.

Blaž Likovič
foto: MB

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button