Gospodarska vozilaNovice

Avtobus H2.City na obisku v Ljubljani

Nimamo alternativne prihodnosti, imamo pa alternativna goriva.

Zadnji dan Evropskega tedna mobilnosti, ki je sicer potekal med 16. in 22. septembrom 2022, je bil na Kongresnem trgu v Ljubljani prvič v Sloveniji na ogled in preizkušnjo avtobus H2.City Gold, ki ga poganjajo vodikove gorivne celice.

V sklopu svoje preobrazbe iz klasičnega avtomobilskega proizvajalca v dobavitelja trajnostne mobilnosti je Toyota Motor Europe lastniško vstopila v portugalsko podjetje Caetano Bus, ki velja za enega izmed največjih proizvajalcev avtobusov v Evropi. Slednjemu je prav vstop Toyote omogočil hitrejši nadaljnji razvoj, proizvodnjo in prodajo brezemisijskih avtobusov, pri čemer zadnja leta posebno pozornost posvečajo različicam na vodikov pogon.

Portugalski proizvajalec se že vse od leta 2010 intenzivno ukvarja z iskanjem brezemisijskih rešitev za različne modele svojih avtobusov. Leta 2013 so predstavili električni avtobus e-Cobus, ki je prirejen za uporabo na letališčih, tri leta kasneje pa so na trg poslali svoj prvi povsem električni avtobus za potrebe mestnega prometa. Leta 2019, ko je v lastniško strukturo vstopila Toyota, pa so začeli s skupnim razvojem modela H2.City Gold, ki ga poganjajo vodikove gorivne celice.

Caetanov avtobus H2.City Gold ima vgrajen najbolj sodoben sistem vodikovih gorivnih celic znamke Toyota, ki vključuje sklop gorivnih celic, rezervoarje vodika in druge ključne sestavne dele. Doseg avtobusa znaša 400 kilometrov, vseh pet rezervoarjev, katerih skupna kapaciteta znaša 37,5 kg, pa je možno napolniti v devetih minutah. Modularna zasnova avtobusa omogoča večji doseg, izjemno zmogljivost, varnost in udobje. Opremljen je z elektromotorjem znamke Siemens ter s sistemom gorivnih celic znamke Toyota. Njegovo energijsko učinkovitost omogočata lahka aluminijasta zasnova in sistem regenerativnega zaviranja.

Ponuja tudi najvišjo stopnjo varnosti, saj je opremljen z vsemi sodobnimi varnostnimi sistemi, kot so sistem za zaznavanje utrujenosti voznika, sistem za ohranjanje voznega pasu, zaznavanje mrtvega kota, sistem za zaznavanje nevarnosti trka, opozorilni alarm pri vzvratni vožnji, omejevalnik hitrosti, parkirni senzorji in številni drugi. Poleg tega ima vgrajene posebne senzorje, ki v primeru nesreče ali poškodb na sistemu gorivnih celic, nemudoma prekinejo dotok vodika iz rezervoarjev.

Avtobus je na voljo je v dveh različnih dolžinah (10,7 m in 12 m) z dvema ali tremi vrati ter ponuja izjemno prilagodljivost v različnih mestnih okoljih. V vseh ozirih je rezultat pametnih inženirskih rešitev in sodobnih tehnologij znamk Caetano in Toyota ter predstavlja prvi korak k strategiji skupne blagovne znamke, v skladu s katero bo avtobus na voljo z zaščitnima znakoma obeh znamk.

H2.City Gold je na svoji evropski promocijski turneji obiskal številna evropska mesta. Pred časom je že vozil v naši bližini v Trstu in Bresci. Sicer pa je Caetano v uporabo že predal več kot 70 tovrstnih avtobusov. Največ, 51, jih je trenutno na nemškem trgu sledijo Španija (12, Francija (4), Portugalska (2), Danska (1).

Ljubljano je avtobus H2.City Gold obiskal zadnji dan Evropskega tedna mobilnosti (22. septembra 2022), ko je bil na ogled na Kongresnem trgu. Ta dan v slovenski prestolnici poteka »dan brez avtomobila«. Vožnja z avtobusi Ljubljanskega mestnega prometa je ta dan za vse uporabnike brezplačna. Na eni izmed liniji bo ves dan vozil tudi brezemisijski H2.City Gold. Na ta način bodo lahko tudi Ljubljančani spoznali prednosti povsem tihe in okolju prijazne brezemisijske »vodikove« vožnje.

Rudi Leskovec
foto: Toyota

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button