Gospodarska vozilaNasveti in varnostNoviceVarnost

ANCAP dodelil prvo oceno z 0 zvezdicami

Mitsubishijev Express se ni izkazal na varnostnih testih.

Organizacija NCAP, katere kratica se nanaša na New Car Assessment Program, ima podružnice na večih kontinentih. Logično, glede na to, da se vozila glede na različne trge tudi razlikujejo. Tokrat smo v nabiralnih prejeli vest s strani Avstralazijske NCAP organizacije, ki je prvič v zgodovini svojega obstoja na varnostnih dodelila oceno nič zvezdic. Takšno, ne ravno zavidljivo, si je »prislužil« Mitsubishijev dostavnik Express, ki ga sicer onkraj Evrope ne boste našli, vseeno pa je delno povezan z Renaultovim Traficom ter Fiatovim Talentom.

Glavni razlog za oceno brez zvezdic so krive kritične poškodbe predelu vratu pri kar treh od štirih trkov, prav nič pa niso pripomogle niti kritike na račun manjka nekaterih osnovnih varnostnih sistemov ter deformacija stranskih tovornih vrat pri bočnem trku, ki tvorijo odprtino z možnostjo izpada tovora iz vozila.

Kaj to pomeni za zgoraj omenjena evropska sorodnika? Slednja je Euro NCAP zajel v testiranje 19-ih evropskih dostavnikov, ki se že v osnovi ne morejo primerjati s potniškimi vozili. Vseeno sta preverjanje prestala z oceno zadovoljivo, pri čemer so vodilni pri NCAP organizaciji splošno odsvetovali njuno rabo zaradi manjka nekaterih varnostnih sistemov.

Blaž Likovič
foto: ANCAP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button