Gospodarska vozilaNovice

Ami ponuja rešitev za mobilnost invalidnih oseb

Citroën predstavlja novo različico vozila Ami prilagojeno za osebe z omejeno mobilnostjo.

Cilj projekta »Ami za vse« je povrniti samostojnost in svobodo tistim, ki so jo izgubili. To omogoča novo kompaktno električno prevozno sredstvo, ki je enostavno za vožnjo in omogoča tudi prevoz invalidskega vozička.

Prototip »Ami za vse« je bil razvit v sodelovanju s podjetjem PIMAS, specializiranim za predelavo vozil za osebe z omejeno mobilnostjo in vključuje vse funkcionalne mehanske prilagoditve, ki omogočajo vstop v vozilo, shranjevanje invalidskega vozička in povsem preprosto vožnjo. Vključuje kar nekaj tehničnih izboljšav, kot so povečan kot odpiranja vrat, oprema za premik osebe iz invalidskega vozička na sedež (polica in trakovi), mehansko in ročno upravljanje pospeševanja in zaviranja, krogla na volanu za bolj enostavno vožnjo in domiselna rešitev za prevoz invalidskega vozička v notranjosti ali izven potniške kabine.

Projekt prototipa »Ami za vse« ima zelo simboličen izvor: izhaja namreč iz programa Star*up ali inkubatorja idej, v sklopu katerega imajo zaposleni v skupini Stellantis možnost predložiti svoje inovativne ideje. Če je predlog izbran, ima zaposleni možnost sodelovati v podjetniškem pospeševalniku, kjer lahko njegove ideje postanejo resničnost. Pobudnik tega projekta, Christophe Lapeyre in Citroën sta zelo hitro našla skupen jezik, saj imata enako vizijo.

Po zaslugi kompaktne velikosti je okreten in enostaven za parkiranje, okoli njega pa je dovolj prostora za manevriranje z invalidskim vozičkom. Zaradi svoje višine je tudi enostaven za vstopanje in izstopanje. Pospeši lahko do hitrosti 45 km/h, tako da je enostaven za upravljanje, 75 kilometrov dosega pa povsem zadostuje za vsakodnevne opravke. Vozilo je stabilno in zaprto, s čimer zagotavlja večjo varnost in udobje.

»Ami za vse« je tako enostaven za uporabo kot katerakoli druga električna naprava za vsakodnevno rabo. Vozilo ne potrebuje posebnega polnilnika, polnjenje pa je hitro in enostavno. Litij-ionsko baterijo s kapaciteto 5,5 kWh, ki je nameščena v podu, lahko preprosto napolnite s polnilnim kablom, ki je vgrajen v okvir vrat na sovoznikovi strani. Ko je kabel priključen, je možno baterijo v celoti napolniti v manj kot 4 urah na standardni 220-voltni vtičnici.

Oprema za predelavo vozila »Ami za vse« za invalidne osebe je standardizirana in enostavna za montažo, ne glede na izvedenko Ami, ki jo izbere stranka. Zasnovana in izdelana je bila v sodelovanju s podjetjem PIMAS, vodilnim specialistom za predelavo vozil za osebe z omejeno mobilnostjo. Osredotoča se na mehansko predelavo potniškega prostora, ki osebam z okvaro spodnjih okončin omogoča enostaven dostop do voznikovega mesta in vožnjo vozila. Predelave so zajemale preoblikovanje dostopnosti do voznikovih vrat, vgradnjo pripomočka za premik osebe v vozilo, prestavitev upravljalnih ročic za pospeševanje in zaviranje v predel rok in prilagoditev notranjega prostora za shranjevanje razstavljenega invalidskega vozička.

Invalidski voziček je možno prevažati na dva načina. Namestiti ga je možno v potniško kabino, v predel sovoznikovega sedeža, kjer je na voljo zelo velik prostor za shranjevanje. V tem primeru mora voznik z invalidskega vozička odstraniti kolesi in ju s posebnim pasom pritrditi v prostor za noge. Kolesi se idealno prilegata v ta prostor za shranjevanje. Zložen invalidski voziček pa nato položi na sovoznikov sedež. V tem položaju ga pritrdi s posebnim dodatnim varnostnim pasom. Takšna razporeditev omogoča invalidnemu vozniku povsem samostojno vožnjo.

Blaž Likovič
foto: Citroën

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button