NovicePredstavitve

Alpine A110

Francoski purist za avtomobilske sladokusce je (končno!) našel pot tudi na slovenske ceste!

Med avtomobilskimi zanesenjaki in kritiki je bil igrivi športnik Alpine A110 izredno dobro sprejet, saj ponuja odlično vozno izkušnjo. Ker ni potreboval bistvene prenove, so se francozi vsega lotili izredno pretkano in popravili tisto, kjer je A110 šepal. Največ pripomb sta doživela informacijski sistem in razporeditev modelov v portfelju, kar je sedaj odpravljeno.

Kot verjetno opažate, se zunanja podoba ni veliko spremenila, kar je pozitivno glede na privlačno retro oblikovanje. Med največjimi zunanjimi novostmi je edino zadnje krilce iz ogljikovih vlaken pri najbolj nastrojeni izvedenki, ki pa ni namenjena zgolj nastopaštvu. Gre za model A110 S, najmočnejšo različico na vrhu ponudbe, katere videz sledi renomeju. Po novem nosi dvo-tonsko barvno shemo, kombinacijo ognjene oranžne in globoke črne, kot nov aerodinamični paket. Skupaj s prej omenjenim krilcem ustvari dodatnih 141 kilogramov potiska k tlom.

S se pohvali tudi z večjimi Brembo zavorami, 4 mm nižjim športnim podvozjem in opcijskimi oprijemljivimi Michelin Cup pnevmatikami. Nadaljuje z uporabo 1,8-litrskega turbo štirivaljnika s 300 KM in 340 Nm navora, kar se preko sedemstopenjskega dvosklopčnega menjalnika prenaša na zadnji kolesni par. Pospešek do stotice se z uporabo programa »launch control« odvije v 4,4 sekundah, medtem ko je končna hitrost omejena na 275 km/h.

Naslednja različica v liniji je udobnejše nastavljen A110 GT, ki ohranja močnejši pogonski sklop in zavorni sistem, vendar z omehčanim podvozjem. V notranjosti tematiko udobja nadaljujejo Sabeltovi sedeži odeti v mehkejši umetni semiš. Na dnu ponudbe ostaja standarden A110 z mehkejše nastavljenim vzmetenjem, zmogljivostjo omejeno na 252 konjskih moči in manjšimi 17-palčnimi platišči.

Prodajna paleta je tako nekoliko bolj enostavno zastavljena, druga velika rešitev pa je kot rečeno doletela zastarel sredinski informacijski sistem. Po novem ta podpira povezovanje s storitvama Apple CarPlay in Android Auto, dodali so dva USB priklopa, celotna razporeditev sledi trendu pametnih telefonov. Glede na predhodni sistem gre za velik korak naprej, saj med drugim podpira glasovno upravljanje, navigacijo z aktualnimi prometnimi novicami in možnostjo posodabljanja preko spleta.

Verjetno sedaj pogledujete k cenam. Te se bodo pričele pri 61 tisočakih, kolikor bo veljala osnovna različica z 252 KM. V kolikor sta vam bistveno bolj mikavni črkovni kombinaciji S in GT, no, v tem primeru boste morali odšteti vsaj 72 tisočakov. Po prvih prevoženih kilometrih lahko zagotovo potrdimo, da vas Alpine popelje k prvinski izkušnji avtomobilske strojegradnje …

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button