NoviceZanimivosti

90 let Škodine napredne šasije

Pri Škodi obeležujejo pomemben mejnik v razvoju avtomobilov.

Pred devetdesetimi leti je Škoda predstavila odgovor za globalno ekonomsko krizo, s progresivnim ljudskim vozilom 420. Prvič so uporabili koncept šasije z ohišjem hrbtenice, kjer je en sam glavni skelet, ki s križem vzdolž središča vozila povezuje sprednji in zadnji del ter je opremljen z neodvisnim vpetjem vzmetenja.

S tem so prikazali koncept veliko pred svojim časom in tako ostali konkurenčni še nadaljnjega pol stoletja. Tovrstna lahkotna zasnova iz jekla je imela modularne sposobnosti in so jo uporabili za dvo- ter osemvaljno gnane modele – Popular, Rapid, Superb, Octavia in Felicia. Do leta 1980 so podobno šasijo uporabljali kot osnovo turškega poltovornjaka Škoda 1202 Kamyonet. Škodina zgodba do naziva največjega češkega avtomobilskega proizvajalca se je začela že aprila leta 1929, čeprav za uradno rojstvo znamke beležijo leto 1936. Tradicija podjetja sega v leto 1895, ko so uspešno zagnali proizvodnjo v tovarni Mlada Boleslav. Sprva so iz sodobne proizvodne linije zapeljali modeli klasične zasnove z rebrastim okvirjem šasije in togimi osmi, od pomladi leta 1930 je osnovo ponudbe predstavljala štiri metre dolga Škoda 422, katere celotna šasija je tehtala približno 730 kilogramov.

Leto zatem se je na tedanjo Češkoslovaško vrnil izkušeni oblikovalec in inženir Josef Zubatý ter od poletja leta 1932 v praškem oddelku razvijal povsem nov koncept zasnove z ohišjem hrbtenice. Prvotno je bil nosilec pravokotnega preseka, z viličastim sprednjim okvirjem za lažjo namestitev pogonskega agregata. Zadaj gnane polosi so bile odporne na višje obremenitve, s čimer so odpravili šibkosti nekaterih konkurentov, spredaj pa je bila nameščena toga os. Prvi prototip avtomobila s takšno zasnovo so preizkusili septembra 1932, serijska izvedba Škode 420 pa je v roke kupcev zapeljala aprila leta 1933, ko je svetovna ekonomska kriza na češkoslovaškem dosegla vrhunec.

Inovativni koncept okvirja je prinesel številne prednosti, denimo model 420 je tehtal kar 200 kilogramov manj od klasičnega predhodnika 422, odpornejša šasija je zmanjšala stres na karoserijo, neodvisno vzmetenje zadnje osi pa je poskrbelo za udobnejšo vožnjo. Leto po prihodu Škode 420 so začeli s proizvodnjo naslednika Popular, ki je cevasto hrbtenico zamenjal s pravokotnim nosilcem, neodvisno so bila vpeta vsa štiri kolesa. Naslednjih 30 let so nadaljevali z evolucijo enake zasnove, ki je s spremenljivo medosno razdaljo od 2,3 do 3,4 metra predstavljajo osnovo osemvaljnega Superb 4000 in celo vojaškega vozila Škoda 930 s pogonom 6×4.

Žiga Kolman
foto: Škoda

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button