Gospodarska vozilaNovice

12,5 odstotkov manj z Optifuel Lab 3

Renault Trucks je predstavil rezultate Optifuel Lab 3.

Proizvajalčevo laboratorijsko vozilo na dolge razdalje je zabeležilo 12,5-odstotno zmanjšanje porabe goriva v primerjavi s standardno sklopko. Ta rezultat je bil dosežen z optimizacijo aerodinamike celotne kompozicije, pogonskega sklopa in pnevmatik ter z vključevanjem funkcij predvidevanja podpore za vožnjo in upravljanja z energijo.

Projekt FALCON, fleksibilni in aerodinamični tovornjak za nizko porabo, ki se je začel leta 2017, naj bi zmanjšal porabo za 13 odstotkov pri celotni kombinaciji težkih traktorskih priklopnikov. V sklopu tega projekta je bilo izdelano laboratorijsko vozilo Optifuel Lab 3. Po 18 mesecih razvoja, 6 mesecih preizkusov na progah in odprtih cestah in 15.500 prevoženih kilometrih je Renault Trucks lahko potrdil svoje predpostavke. Proizvajalec je izmeril 12,5 odstotno zmanjšanje porabe goriva v primerjavi s serijo Renault Trucks T, s standardnim polpriklopnikom, kar z drugimi besedami pomeni prihranek 3,75litra goriva in 9,8kg CO2 na 100 prevoženih kilometrov.

Inženirji Renault Trucks so uporabili testni cikel na statistično reprezentativnem vzorcu za prevoz na dolge razdalje, in sicer 68 kilometrov v medkrajevnih razmerah in 136 kilometrov na avtocestah. Preizkusi z Optifuel Lab 3 so poleg simulacij, ki so omogočile analizo in korelacijo meritev, obsegali zaprte proge in preizkuse odprtih cest. Vzporedno s tem so bili opravljeni preizkusi z referenčnim vozilom s podobnimi geometrijskimi in pogonskimi značilnostmi kot laboratorijsko vozilo (Renault Trucks T 480, skupaj s polpriklopnikom). Tehnologije, razvite v okviru projekta, so bile najprej ovrednotene neodvisno, nato pa kot celota. Pogonski sklopi na Optifuel Lab 3 in referenčnih serijskih vozilih so bili enaki zaradi zagotavljanja reprezentativnosti.

Izboljšave kotalnega upora pnevmatik, razvitih za Optifuel Lab 3, je izmeril Michelin v skladu s standardom ISO 28580. Pnevmatika se stisne pod obremenitvijo, ki ustreza 85 odstotkom indeksa obremenitve pnevmatike, na valju z enakovrednim premerom 2 metrov in v ohišju, kjer se temperatura vzdržuje na 25° C. Vlečna sila, ki jo ustvari pnevmatika, se izmeri pri hitrosti 80 km/h po treh urah ustaljenega termičnega režima.

Nazadnje, kar zadeva sistem za rekuperacijo toplote Rankine, so prihranek porabe goriva ocenili na testni mizi v sodelovanju z Univerzo v Liègeu. Primerjali so dve različni arhitekturi (rekuperacija izpušnega in hladilnega kroga) in v okviru te preizkusne kampanje ocenili različne hladilne tekočine. Nove optimizirane prilagodljive strategije tempomata z uporabo navigacijskih podatkov BeNomad, pametna strategija upravljanja alternatorja in novi aktuatorji hladilnega sistema so bili preizkušeni in primerjani s strategijami in aktuatorji, ki jih uporablja serijsko vozilo.

Aleš Majerič
foto: Renault Trucks

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button