NasvetiNasveti in varnost

Zima ne položi zgolj ljudi temveč tudi naše jeklene konjičke

»Kratke, a sladke« na temo zimskega vzdrževanja vozila.

Temperature so vendarle zdrsnile v povprečje, ki je značilno za zimsko obdobje. Jutranje temperature so padle pod ničlo in to vpliva tudi na počutje naših vozil, ki nas med potjo ne le dostavijo, temveč tudi ogrejejo. Da bo temu res tako in nas ne bi pustili na cedilu prav sredi ledeno hladnega jutra, smo v uredništvu pripravili nabor kratkih zimskih napotkov, ki bodo poskrbeli, da boste skupaj z jeklenim konjičkom kar najbolj pripravljeni kljubovati zimskim razmeram:

  1. Preverite stanje akumulatorske baterije in sistem polnjenja, da zagotovite optimalno delovanje. Hladno vreme močno obremenjuje izčrpane akumulatorje, zato razmislite o njegovi zamenjavi, da se izognete nevšečnostim oziroma nezmožnosti zagona vozila.
  2. Zagotovite, da ima hladilni sistem vašega avtomobila ustrezno raven sredstva proti zmrzovanju, kar je bistvenega pomena za preprečevanje zmrzovanja vode v hladilnem sistemu vašega motorja.
  3. Prepričajte se, da vse luči na vašem avtomobilu delujejo pravilno. Redno jih čistite, da boste lahko videli vi in drugi vas.
  4. Vsak teden preverjajte globino profila pnevmatik in tlak v njih. Dobre pnevmatike bodo poskrbele, da bodo varnostni sistemi na vašem avtomobilu čim bolj učinkoviti.
  5. Preverite brisalce stekel na vozilu. Prepričajte se, da delujejo pravilno, predvsem pa redno dolivajte čistilno sredstvo za pranje s primerno koncentracijo sredstva proti zmrzovanju.

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button