NasvetiNasveti in varnostVarnost

Zima je skoraj odšla, za njo pa je ostalo nekaj lukenj

Pazite na cestne jame!

Četudi je bila letošnja zima precej mila, so imele naše cestne službe vendarle nekaj dela. Na določenih mestih sta se redno izmenjevala dež in led ter posledično na cestah pustila pravcato manjše razdejanje. Predvsem, če naš pogled usmerimo na evropske ceste. Približno petina cest je v slabem stanju prav evropsko povprečje in tam na vas prežijo udarne jame, ki vam lahko pošteno zagodejo.

Če se boste torej podali v naše ali sosednje Alpe, kjer so nekaj zime vendarle doživeli, vam v izogib poškodbam vozila zaradi luknjastih cest svetujemo sledeče:

  • Spremljajte stanje vozišča in bodite pozorni na morebitne luknje. Po potrebi se odpravite po alternativni poti.
  • Ne pozabite na varno razdaljo, saj bodo spredaj vozeči vozniki pogosto zavirali ali nenadoma zapeljali na stran v kolikor bodo pozno opazili luknjo, zato se prepričajte, da ste dovolj daleč, da lahko varno upočasnite in se cestni anomaliji izognete tudi vi.
  • Upoštevajte hitrostne omejitve, na manjših cestah pa upočasnite. Ravno visoka hitrost bo povzročila največ škode ob naletu v udarno jamo.
  • Nikoli ne zavijajte sunkovito, da bi se izognili lunji, temveč raje varno upočasnite ob preverjanju vozil za vami. Počasi zapeljite čez luknjo ali zavijte okoli nje, v kolikor je to seveda varno.

Kaj storiti, če ste svoj avtomobil poškodovali zaradi luknje v cestišču?

  • Če menite, da lahko vložite veljaven zahtevek za odškodnino zaradi udarne jame, se za začetek prepričajte, da lahko navedete natančno lokacijo dogodka.
  • Zabeležite si čas nastanka poškodba, v katero smer ste potovali in približno kako široka in globoka je bila luknja.
  • Če je varno, se ustavite in preglejte luknjo. Posnemite fotografijo, vendar pri tem ne ogrožajte sebe ali kogarkoli drugega.
  • Pridobite ponudbe za morebitna potrebna popravila avtomobila. Shranite kopije le-teh, skupaj s potrdili in računi, če so sestavni del vašega odškodninskega zahtevka. Nato pišite pristojni cestni službi (odvisno od razvrstitve cestišča), vključite vse podrobnosti in zahtevajte poravnavo vašega zahtevka.
  • Pričakujte zavrnitev, saj bo pristojna cestna služba najverjetneje pojasnila, da ima sistem rednih pregledov in popravil. Vseeno lahko preverite, za kaj je cestna služba morda odgovorna in ali izvaja program rednega vzdrževanja cest.
  • Če menite, da je vaš primer dovolj močan, bi bilo morda vredno poiskati pravni nasvet ali vaš primer predložiti sodišču za spore majhne vrednosti. Vendar se zavedajte, da je to lahko dolgotrajen in drag postopek.

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button