NasvetiNasveti in varnost

Zavarujte svoja vozila pred vlomilci in tatovi

Statistični podatki in izkušnje kažejo, da se načini storitve kaznivih dejanj v Sloveniji približujejo značilnostim avtomobilske kriminalitete v zahodno evropskih državah.

V avtomobilsko kriminaliteto, poleg tatvin vozil sodijo tudi druga kazniva dejanja. Tovrstna problematika zajema aktivnosti storilcev, od priprave orodij za odpiranje in zagon vozil, iskanja ustreznega vozila, same tatvine, prevoza, predelave, priprave prirejene dokumentacije do legalizacije ukradenega predelanega vozila.

Storilci so praviloma povezani v dobro organizirano mednarodno trgovino z ukradenimi vozili. Zaradi vedno dražjih vozil, ki ob končni prodaji oz. legalizaciji ukradenega vozila dosežejo normalno tržno vrednost legalnega vozila, storilci tudi vedno več zaslužijo. Po nekaterih ocenah je ilegalni zaslužek, ki izhaja iz mednarodne trgovine z ukradenimi vozili, že presegel ilegalno trgovino z orožjem in se na lestvici nezakonitih dejavnosti nahaja takoj za trgovino s prepovedanimi drogami.

Avtomobilska kriminaliteta pri nas ni tako obsežna, kot v nekaterih drugih državah EU. V Sloveniji oblasti letno obravnavajo med 950 in 1300 iskanih vozil, med katerimi so najpogosteje vozila, ki izvirajo iz tatvin, v manjši meri pa tudi vozila iz kaznivih dejanj ropov, roparskih tatvin, odvzemov in zatajitev. Najbolj iskane znamke so vozila Renault, Volkswagen, BMW, Audi in Opel.

Okoli 85 odstotkov teh vozil je vozil srednjega in višjega cenovnega razreda, ki običajno po tatvini ostanejo v Sloveniji, storilci pa jih razstavijo v dele in uporabijo za popravilo poškodovanih vozil. Tako pridobljene rezervne dele storilci prodajo vnaprej znanim kupcem, ki jim redno dobavljajo rezervne dele, del rezervnih delov pa prodajo preko oglasov doma in v tujini. Pri tem velja opozoriti, da vsi, ki kupujejo rabljene rezervne dele, katerih poreklo ni znano oziroma izvirajo iz kaznivih dejanj tatvin motornih vozil, s tem posredno pripomorejo k številčnejšemu izvrševanju tatvin motornih vozil. V zadnjem letu smo še zaznali, da se določen del ukradenih vozil srednjega cenovnega razreda izvaža iz Slovenije, predvsem na območje Srbije, kjer se ta vozila prav tako razstavijo in uporabijo za rezervne dele. Približno 15 odstotkov vozil iz kaznivih dejanj je vozil višjega in visokega cenovnega razreda. Največ teh vozil storilci po tatvini prepeljejo v tujino, predvsem v države na območju zahodnega Balkana in od tam naprej proti vzhodu. Slovenska ukradena vozila so bila tako odkrita v Tuniziji, na Arabskem polotoku in celo v Južni Koreji.

Trenutni trendi v EU in tudi v Sloveniji kažejo, da število tatvin vozil v zadnjih letih ponovno raste. Povečuje se tudi nastala premoženjska škoda, saj so vozila vedno dražja. Ukradena vozila visokega cenovnega razreda so pred ponovno legalizacijo predelana vedno bolj kakovostno, storilci pa jih prepeljejo izven Evrope. Zaradi navedenega je odkrivanje in vračanje ukradenih vozil vedno težje. Preiskovanje tatvin motornih vozil srednjega in višjega cenovnega razreda pa je oteženo predvsem zaradi dejstva, da je večina teh vozil razrezana v rezervne dele, ki se nato prodajajo na črnem trgu doma in v tujini.

Poleg tega pa zaznavamo še trend tatvin starejših vozil (starih 10 let in več), ki jih storilci razstavijo in nato prodajo kot surovine. Statistični podatki v letu 2013 in prvem polletju leta 2014 kažejo na porast tatvin motornih vozil v letu 2013 glede na 2012, prav tako pri nas beležimo manjši porast števila tatvin motornih vozil v prvem polletju leta 2014 (345) v primerjavi s prvim polletjem leta 2013 (318). Najbolj učinkovit način za preprečevanje tatvin je vgradnja in uporaba mehanskih in elektronskih varnostnih naprav v vozilo, kot so ključavnica za menjalnik, skrito stikalo za prekinjanje vžiga motorja ali alarmna naprava s sireno in blokado motorja.

Storilci običajno izberejo parkirana vozila na večjih parkirnih površinah, na osamljenih krajih, na neosvetljenih parkirnih prostorih v bližini šol, vrtcev in pokopališč. Kazniva dejanja se pojavljajo skoraj povsod in ob različnih delih dneva. Pomembna okoliščina, ki jo izkoriščajo storilci, je priložnost, ki jo vidijo v predmetu, ki je na vidnem mestu v vozilu. Najpogosteje odtujeni predmeti iz vozila so torbice, denarnice, navigacijske naprave, avtoradii, prenosni računalniki in mobilni telefoni.

Na policiji sicer poudarjajo, da na vidnem mestu v vozilu ne puščamo ničesar, kar bi lahko vzpodbudilo zanimanje storilcev. Predmeti naj ne bodo na vidnem mestu niti za kratek čas, na primer v času parkiranja vozila pred vrtcem, ko spremimo otroka. Uporabniki vozila naj predmete med svojo (tudi krajše) odsotnostjo pospravijo v prtljažni prostor. Priporočamo, da lastniki vozil pri zaklepanju z daljincem, kljub vsem znakom, da naj bi bilo vozilo zaklenjeno (npr. utripalke, akustičen zvok itd.), še fizično preverijo, da je vozilo res zaklenjeno. V preteklosti so namreč možje v modrem že obravnavali tudi osebe, ki so uporabljale “motilce”, ki preprečijo zaklepanje vozila kljub temu, da je vozilo dalo znak, da je bilo zaklepanje opravljeno.

Boštjan Praprotnik
foto: westword

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button