NasvetiNasveti in varnostV razmislekVarnost

Zaspani za volanom?

»Kratke, a sladke« na temo utrujenosti za volanom.

Neustrezno psiho-fizično stanje je menda odgovorno za kar četrtino vseh prometnih nesreč, pri čemer strokovnjaki ugotavljajo, da je nezadosten spanec čedalje večji problem sodobnega časa. Tu smo menda Slovenci precej na repu statistike saj imamo enega izmed najvišjih deležev zaspanih voznikov za volanom.

Najbolj težavne ure v dnevu so med 2 in 6 uro zjutraj ter popoldne po delovniku. Ker so dnevi te dni praktično najkrajši v letu, smo v uredništvu pripravili nabor kratkih napotkov za pravočasen skok v posteljo in ustrezno zbranost za volanom:

  • Dajte si možnost, da se dobro naspite – po možnosti vsako noč in vsekakor preden se odpravite na daljšo pot.
  • Zavedajte se, da pomanjkanje spanja le nekaj ur lahko povzroči razdražljivost in znatno poveča verjetnost za iracionalno tveganje na asfaltu.
  • Pri vožnji je utrujenost resna nevarnost, zato na dolgo pot nikar ne krenite neustrezno spočiti.
  • Poskrbite, da bo kabina vozila prijetna, a ne pretopla. Odstranjevanje plaščev, bund in drugih debelejših kosov oblačil je dodaten način za zagotovitev udobja.
  • Če ste med vožnjo zaspani, se varno ustavite in si privoščite počitek. Ta v kombinaciji s pitjem kave ponuja možno kratkoročno rešitev.
  • Če se ustavite za počitek na avtocestnem počivališču, se prepričajte, da poznate tamkajšnjo najdaljšo dovoljeno dolžino bivanja. Če potrebujete daljši počitek, raje le-tega plačajte, da ne bi po nepotrebnem tvegali visoko kazen.
  • Če ste zelo utrujeni, je edino pravo zdravilo za zaspanost zgolj in le zadostno in pravilno spanje.

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button