Nasveti in varnostVarnost

Začenja se poostreni nadzor nad vozniki tovornih vozil in avtobusov

V tednu od 13. do 19. februarja 2023 bo na slovenskih cestah potekal prvi letošnji poostreni nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi.

Vsakoletna nacionalna preventivna akcija, ki jo policisti izvajajo skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa, je namenjena skrbi za varnost omenjene kategorije voznikov. Nadzor je usklajen z združenjem evropskih prometnih policistov ROADPOL in bo potekal v več evropskih državah.

Policisti bodo izvajali nadzor prometa v različnih časovnih obdobjih, ne samo v dopoldanskem času, pri tem pa se bodo osredotočili zlasti na slovenske avtoceste in hitre ceste. Pri nadzoru se bodo ugotavljale najpogostejše kršitve voznikov navedenih vozil.

Na kaj bodo še posebno pozorni?

Preverjali bodo zlasti spoštovanje omejitev hitrosti, tehnično brezhibnost vozil, morebitno preobremenjenost, spoštovanje socialne zakonodaje in pravil o nalaganju in pritrjevanju tovora, psihofizično stanje voznikov, uporabo varnostnega pasu ter uporabo naprav in opreme, ki zmanjšujejo voznikovo pozornost. Poleg tega bodo pozorni na kršitve prepovedi prehitevanja tovornih vozil na avtocestah in na morebitne kršitve, ki so povezane s prevozi lesa.

Na cesto le z očiščenim vozilom

Glede na vremenske razmere bodo pozorni tudi na morebitne kršitve neočiščenih vozil zaradi snega oziroma ledu na njih, ki bi ob padanju z vozil v zimskih razmerah lahko ogrožala druge udeležence v prometu.

Vozniki, poskrbite za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu!

Policisti nenehno opozarjajo, da je utrujenost voznikov pomemben dejavnik tveganja, saj lahko privede do hudih posledic. Zato ponovno pozivajo k upoštevanju predpisanega časa vožnje, odmorov in počitkov, in to ne le zaradi kazni, ampak predvsem zaradi varnosti. Le spočit voznik je namreč lahko varen in zanesljiv. Predlagajo vam, da ukrepate že ob prvih znakih zaspanosti, ko lahko še varno ustavite vozilo. Po potrebi si privoščite kratek spanec (zadostuje že 15–20 minut), nato pa se osvežite, spijte kavo in šele nato nadaljujte svojo pot. Seveda napisano velja tudi za voznike osebnih avtomobilov!

Rocco
foto: policija.si

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button