Nasveti in varnostVojska

Vojaška ladja – Ankaran 21

Na zelo majhnem predelu Jadranskega morja, bolj točno na slovenski obali, je ostalo še nekaj prostora za 25,4 metra dolgo, 8 metrov visoko in 5,67 metrov široko jekleno plovilo, ki sliši na ime Super Dvora Mk II ali nam bolj poznano ime Ankaran 21.

Hitro patruljno ladjo, ki je v lasti slovenske vojske od leta 1996, so izdelali pri izraelskem proizvajalcu A1, kateri so dodali še dvigalo za dvigovanje in spuščanje pomožnega čolna. Morskim valovom kljubuje s pomočjo dveh MTU dizelskih motorjev, z močjo 1120 kW/motor oziroma 1500 KM in s površinskimi propelerji, s čimer lahko doseže hitrost do 45 vozlov, medtem ko so izpodriv odmerili med 47-imi in 52-imi tonami.

Zatorej se morajo vaše številke o morebitni prostornini rezervoarja gibati v bližini 9.600 litrov. Slovenska vojaška ladja je oborožena z dvema puško-mitraljezoma 7,62 milimetra in z dvema 20-milimetrskima topovoma. Med njeno navigacijsko opremo sodijo satelitski sprejemnik, elektronska navigacijska karta in navigacijski radar.

Ladja je opremljena tudi s sodobno opremo za dnevno in nočno opazovanje ter s telekomunikacijsko opremo za vzpostavljanje standardnih pomorskih zvez in zvez za vojaške namene. Ladja mora biti redno vzdrževana, saj lahko le tako doseže dolgo življenjsko dobo. Upravlja jo 12 članska posadka, katere delovne naloge se izvajajo ne samo v vojnem stanju, temveč tudi ob popolnoma mirnih dneh. Ker je to edina ladja, ki lahko izpluje v vseh vremenskih pogojih v našem morju, je njena posebnost iskanje in reševanje v tovrstnih razmerah.

Naloge Ankarana se generalno planirajo celo eno leto vnaprej, bolj natančno pa določijo mesec vnaprej. Poleg raziskovanja, reševanja ali posredovanja na slovenskem morju se podajo tudi v mednarodne vode. Zagotavlja torej hitro in učinkovito varovanje slovenskega morja ter izvajanje nalog v okviru organizacije NATO.

Z novim letom pa bo Slovenska vojska pridobila še 50 metrov dolgo ladjo Triglav, ki bo imela moč dvigovati tudi večje kontejnerje, s čimer bodo lahko prevažali različno opremo, ki bo potrebna za nemoteno delo.

Proizvajalec A1, Izrael
Dolžina/Širina/Višina 25,4/5,67/8 m
Ugrez 1 m
Izpodriv 47 – 52 ton
Št. članov posadke 12
Motor: 2 x MTU 8V396TE14 1500 km
Rezervoar za gorivo 9.600 l
Oborožitev 2 x plt oerlikon MK – 4 20 mm
2 x mitraljez M – 84 7,62 mm

Irena Muren
foto: Caranduser

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button