NasvetiNasveti in varnost

Vas muči cvetni prah? Kaj pa učinki farmacevtskih preparatov?

Ste prebrali navodila in omejitve?

Klimatske spremembe oziroma postopno segrevanje našega planeta so zagotovo slaba napoved za vse, ki jih mučijo alergije na svetni prah, ki v teh dneh dobesedno prekriva našo podalpsko grudo. Poleg fizičnega izogibanja lahko med drugim posežete tudi po zdravilih, ki blažijo simptome, na voljo pa so vam brez recepta.

Vendar se morate pri tem zavedati, da lahko farmacevtski preparati vplivajo na vašo sposobnost vožnje. Da bi tako vaše oči, nos in sluznica normalno prestali obdobje cvetenja narave, vaša vožnja pa potekala zbrano in brez težav, bodo poskrbeli naslednji nasveti:

  • Pred zaužitjem oziroma uporabo zdravila se o učinkih le-tega (tudi glede vožnje) posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Bodite še posebej previdni, če zdravilo uporabljate prvič.
  • Če opazite potencialno nevarne stranske učinke zdravila, nikar ne sedite za volan. V kolikor resnično morate na pot se poslužite javnega prevoza ali taksija.
  • Če ugotovite, da določeno zdravilo povzroča zaspanost, razmislite o tem, ali je na voljo alternativa brez tovrstnega učinka.
  • Potencialen vpliv na sposobnost vožnje imajo tako zdravila na recept kot tista brez njega, zato se pred uporabo posvetujte, kot smo zapisali v prvi alineji.
  • Če niste prepričani glede opozorila na zdravilu, ki ga uporabljate, prosite svojega zdravnika ali farmacevta, da vam pojasni morebitna tveganja. Seveda še preden se odpravite na pot.
  • Zavedajte se, da lahko pitje alkohola med jemanjem zdravil okrepi stranske učinke zaspanosti. Tudi majhne količine alkohola, pomešane z zdravili, lahko povzročijo nezbranost za volanom in s tem povečajo tveganje za incident.

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button