NasvetiNasveti in varnost

Top 10 napotkov za starše in njihove male sopotnike

»Kratke, a sladke« na temo otrok v vozilu.

Pot z dojenčki, malčki in osnovnošolci je lahko zabavna a tudi naporna reč. Kot starši smo vedno dolžni poskrbeti za njihovo varnost, čeprav smo v naših časih očete in mame spremljali kar stoje in z rokami okoli sovoznikovega sedeža. Da ne bi kaj spregledali, kakopak.

Danes so tako zakoni kot kultura staršev na povsem drugem nivoju, vseeno pa je smiselno obnoviti nekaj kratkih napotkov, ki vam lahko služijo kot hiter pregled glavnih stvari, preden se s mladimi sopotniki odpravite na pot.

1. Otroka oblecite v udobna oblačila, primerna dolžini poti. Predvsem pozimi, saj dolgotrajna vožnja v debelih oblačilih nobenemu ni po godu, predvsem mladežu. Hkrati se bodo tudi varneje pripeti oziroma pravilno zaščiteni.

2. Pot v pižami in brez čevljev? Če jim je tako udobneje in temperature to dopuščajo, potem ni ovir. Pa še mir boste imeli.

3. Temperatura. Morda vam paše bolj toplo ali hladno, vseeno pa se je smiselno prilagoditi otroškim potrebam, saj boste tako na cilj prišli brez negodovanja.

4. Vzemite pijačo in prigrizke. Pri tem priporočamo vodo in enostavne prigrizke, s katerimi se otroci ne morejo zadušiti, po drugi strani pa vnos večjih količin sladkorja ravno tako ni priporočen, saj bodo posledično malčki stežka sedeli pri miru.

5. Ob razni prtljagi se zamislite kako in kam bi le-ta poletela v primeru trka. Tako boste hitro prepoznali potencialne leteče predmete, ki bi znali poškodovati potnike.

6. Pazljivo izberite igrače za na pot. Vzemite nekaj takšnega kar lahko otroci normalno dosežejo in se dlje časa igrajo.

7. Na daljših poteh je smiselno izvesti kakšno razvedrilno besedno igro, ki bo tako vas kot otroke zaposlila in vam krajšala čas med vožnjo.

8. Otroke vključite v pot in jim na njim razumljiv način podajte informacije o preostali dolžini poti, o okolici in podobno. Bolj vzpodbudno jim potovanje razložite, lažje bodo sedeli v sedežu in spremljali dogajanje.

9. Osnovnošolci se že spoznajo na osnovne osebne finance, zato je občasno smiselno uvesti zabavne aktivnosti oziroma igre, ki jim lahko prinesejo nekaj malega žepnine. Vsekakor motivacija za daljše poti.

10. Pripravite se na dolge poti. Poskrbite, da imate pri roki vse kar bi otrok glede na starost potreboval in kar vam lahko olajša različne situacije – spalne blazine, robčki, čistilne krpice in podobno. Ne pozabite niti na postanke, saj jih potrebujejo tudi otroci, ne samo voznik.

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button