NasvetiNasveti in varnost

To je razlog za vzdrževalna dela na severni ljubljanski obvoznici!

Odločitev za obsežnejšo sanacijo vozišča, poškodovanega med torkovim neurjem

Na vozišču severne ljubljanske obvoznice, ki ga je v noči na sredo v hudem neurju poškodoval vdor vode iz odvodnega kanala pod cestiščem, so prvotno nameravali izvesti le intervencijsko sanacijo. Po podrobnejši preučitvi stanja na terenu so na DARS-u sprejeli odločitev, da bodo namesto tega izvedli obsežnejšo sanacijo, katere namen je zagotoviti, da do tovrstnih pojavov ne bo več prihajalo.

Do vdora vode v vozišče je prišlo zaradi preobremenitve meteornega kanala, ki poteka pod voziščno konstrukcijo v obliki betonske kinete škatlastega profila in ga upravlja JP VOKA Snaga. Zaradi tega je zalilo spodnji in zgornji ustroj voziščne konstrukcije in lokalno zaradi pritiska dvignilo vozišče. Ker je stik med pokrivnimi ploščami in steno kinete netesen, bo treba za uspešno rešitev problema zamenjati obstoječo kineto pod cestiščem severne obvoznice in jo nadomestiti z novo, vodotesno konstrukcijo. Takšna rešitev bo preprečila vdor vode tudi ob nevihtah z močnejšimi nalivi.

Po vdoru vode so zaradi varnosti nemudoma zaprli vozni pas v razdalji približno 300 m v območju priključka Celovška cesta proti Bežigradu. Zapora zlasti v prometnih konicah povzroča podaljšanje potovalnih časov in zastoje, zato so kasneje za izboljšanje pretočnosti preusmerili ves promet na sosednje smerno vozišče, kjer je v razdalji 300 m urejen po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje.

Vzporedno že potekajo priprave na obsežno sanacijo, ki se bo začela sredi tega tedna in bo po prvih ocenah trajala do konca avgusta letos. V poletnem času je na ljubljanski obvoznici v primerjavi s preostalim letom tudi manj prometa, manj izrazite so tudi jutranje in popoldanske prometne konice. Poleg tega bo na območju del prepovedan promet za tovorna vozila nad 7,5 tone največje dovoljene mase.

Rocco
foto: DARS

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button