Nasveti in varnostVarnost

Specializirana enota avtocestne policije odslej tudi v Mariboru!

Uprava avtocestne policije bo letos bogatejša za štiri nove izpostave.

Specializirana enota avtocestne policije Maribor bo svoje naloge opravljala na zelo pomembnem cestnem vozlišču štirih držav (Slovenija, Avstrija, Madžarska in Hrvaška).

Policisti bodo delovali na relacijah od Šentilja do Slovenskih Konjic, od Maribora (Slivnica) prek Ptuja do Gruškovja, od Maribora (Dragučova) prek Murske Sobote do Pinc in od Lendave do Dolge vasi.

Enota začasno deluje v prostorih Postaje mejne policije Gruškovje, kasneje pa se bo preselila v Šentilj, kjer si bo svoje delovne prostore delila s Policijsko postajo Šentilj in Policijsko postajo za izravnalne ukrepe Maribor. Enota se bo kadrovsko v nadaljevanju še popolnjevala.

Postavljamo se ob bok najnaprednejšim evropskim policijam

“Nekaj manj kot leto dni je minilo od začetka delovanja avtocestne policije v Sloveniji. Rezultati dela so že vidni. Uspešneje posredujemo pri prometnih nesrečah in drugih interventnih dogodkih, učinkoviteje odpravljamo zastoje ter lažje preprečujemo in odkrivamo objestno vožnjo, pa tudi druge kršitve. Že v prvem letu se je pokazalo, da lahko večja prisotnost policije na avtocestah in hitrih cestah izjemno prispeva k prometni varnosti, pa tudi kulturi voznikov. Na hitrih cestah želimo izboljšati pretočnost in prometno varnost, zmanjšati število prometnih nesreč in smrtnih žrtev, na avtocestnih počivališčih in črpalkah pa zmanjšati tveganost ogroženosti s kriminalom, vključno z aktivnostmi odkrivanja ilegalnih migracij,” je dejal generalni direktor policije dr. Anton Olaj.

Naloge avtocestne policije

Prometna policija ima zelo širok nabor nalog, ki jih vsakodnevno izvaja. Naloge policistov specializiranih enot avtocestne policije so usmerjene tako v zagotavljanje prometne varnosti na avtocestah in hitrih cestah kot tudi v odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj. Poleg ostalih policijskih nalog bodo policisti avtocestne policije izvajali predvsem naslednje naloge:

  • nadzor in urejanje prometa na avtocestah in hitrih cestah,
  • ukrepanje zoper kršitelje cestnoprometnih predpisov,
  • preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj ter njihovih storilcev,
  • preiskovanje prometnih nesreč,
  • opozarjanje pristojnih organov in organizacij na odpravo pomanjkljivosti ob ugotovljenih neustreznih vozno-tehničnih razmerah, neustreznem stanju cestne opreme in signalizacije ter ukrepanje v skladu s predpisi,
  • sodelovanje pri zavarovanju izrednih in posebnih prevozov ter izvajanje predpisanih nalog pri športnih in drugih prireditvah na cestah.

Z avtocestno policijo do večje varnosti na avtocestah in hitrih cestah

Specializirane enote avtocestne policije si bodo prizadevale za uresničevanje več zelo pomembnih ciljev: s povečanjem učinkovitosti policijskega dela in sistematičnim vzpostavljanjem reda na avtomobilskih in hitrih cestah izboljšati pretočnost in prometno varnost, zmanjšati število prometnih nesreč in mrtvih udeležencev, poleg tega pa tudi povečati raziskanost kaznivih dejanj in povečati pregon storilcev, saj se tu povečuje tudi število kaznivih dejanj in narašča tok ilegalnih migracij.

Policisti specializiranih enot avtocestne policije bodo predvsem hitreje na mestih prometnih nesreč in kaznivih dejanj, zagotovo pa bo k varnosti in pretočnosti prispevala tudi okrepitev nadzora na teh cestah, pri čemer je pomembno, da na ta račun ne bo zmanjšana prisotnost policistov na ostalih, tj. glavnih in regionalnih cestah, saj bodo tam še naprej delovale obstoječe postaje prometne policije. Z dodatnimi nadzorstvenimi in preventivnimi dejavnostmi ter večjo prisotnostjo policijskih patrulj na avtocestah pa si želimo vplivati tudi na dvig prometne kulture.

Do konca leta še tri avtocestne enote

Policija do konca leta 2022 načrtuje še odprtje treh enot avtocestne policije, in sicer Specializirane enote avtocestne policije Celje, Specializirane enote avtocestne policije Koper in Specializirane enote avtocestne policije Novo mesto.

Rocco
foto: policija.si

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button