NasvetiNasveti in varnostVarnost

Šest kratkih za varnost na zimskih poteh

»Kratke, a sladke« na temo varnosti med vožnjo v zimskem obdobju.

Babica zima je obiskala naše kraje, ki so v enem tednu deležni tako dežja kot snega in poledice ter vsega vmes. Ker so pred vrati božično-novoletni prazniki in bo norija »skakanja naokoli« na vrhuncu, vreme pa po napovedih prav tako dinamično in spremenljivo, smo v uredništvu pripravili nekaj povsem osnovnih napotkov za vožnjo med prihajajočimi prazničnimi dnevi:

  • Ne vozite če to ni potrebno. To velja predvsem za vožnjo med sneženjem in poledico. Kar nekaj voženj je res nepotrebnih, zato premislite, če so smiselne.
  • Sproti preverjajte vremensko napoved in načrtujte pot temu primerno.
  • V primeru vožnje v oddaljene kraje, kjer se bomo osredotočili na idilične a odročne lokacije, si pripravite paket zimske opreme. Ta naj vključuje polno baterijo mobilnika, svetilko, strgalo za led in metlico za sneg, manjšo lopato, nekaj malega prigrizkov in vode ter seveda topla oblačila. Ne pozabite niti na verige, ki omogočijo pot ko globina in profil zimskih pnevmatik ne zadoščata za oprijem.
  • Sneži? Ni panike. Vozite nekoliko počasneje, predvsem pa z bistveno več varnostne razdalje in ne izvajajte hitrih manevrov.
  • Redni postanki so na dolgih poteh še vedno priporočljivi, še posebno ob zahtevnih zimskih razmerah, ki so prisotne v alpskih državah.
  • Ne pozabite na zadostno količino čistila za stekla, ki bodo poskrbela za jasne pogled v teh nečistoč polnih dneh, ko se padavine umirijo a nizke temperature v hladnih nočeh poskrbijo za mokre in spolzke ceste.

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button