Nasveti in varnostV razmislek

„Selfie“ za volanom? „Kul“ ali neumno?

Po zadnjih raziskavah se čedalje več mladih voznikov fotografira za volanom ali celo med vožnjo, s čimer ogrožajo svojo in varnost vseh ostalih udeležencev v prometu.

Zavarovalniški strokovnjaki so „izprašali“ 2000 voznikov od tega jih je devet odstotkov, starih med 18 in 24 let odkrito priznalo, da so se z nadvse priljubljeno aplikacijo Snapchat že fotografirali za volanom. Osem odstotkov jih je svoje vozniške „podvige“ objavilo na omrežju Twitter, pet odstotkov „vozniških selfiejev“ pa se je znašlo na Instagramu.
Tako je bilo v vozniškem sedežu v zadnjih treh letih in pol posnetih več 10 tisoč „avtoportretov“, za katere je med mladimi razširjen izraz „selfie“, kar je zagotovo zaskrbljujoč podatek. In čisto tako „by the way“ (mimogrede op.a.) – več kot tretjina omenjenih voznikov med vožnjo vztrajno uporablj mobilne naprave, devet odstotkov naj bi jih zaradi tega že doživelo prometno nesrečo.

V začetku letošnjega leta je sicer v Sloveniji potekala akcija Bodi trenutno nedosegljiv, s katero so policisti želeli opozoriti ravno na problem uporabe telefona med vožnjo. V zgolj trinajstih dneh so  ugotovili skoraj tri tisoč kršitev in izdali več kot 2400 plačilnih nalogov. Zagrožena globa za uporabo mobilne naprave med vožnjo je v Sloveniji 120 evrov.

Caranduser
foto: alamy

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button