Nasveti in varnostVarnost

SEAP Koper za večjo prometno varnost na primorski avtocesti

Svoja vrata odpira že četrta specializirana enota avtocestne policije.

Pretekli teden je začela delovati že četrta specializirana enota avtocestne policije. SEAP Koper bo svoje naloge izvajala na območju avtoceste A1 od Kopra do priključka Unec in na območju hitre ceste H4 od razcepa Razdrto do nekdanjega mejnega prehoda Vrtojba na meji z Italijo.

Leto dni po vzpostavitvi prve, ljubljanske specializirane enote avtocestne policije ter po vzpostavitvi mariborske in celjske enote, ki sta začeli delovati marca in aprila letos, je Policija Slovenije slovesno odprla še četrto, in sicer Specializirano enoto avtocestne policije Koper.

Območje delovanja SEAP Koper je izjemno tranzitno obremenjeno

Gre za območje, ki je glede na tranzitno in turistično lego, pa tudi strukturo prometa zaradi bližine dveh mednarodnih pristanišč, izjemno obremenjeno, saj ga dnevno prevozi več kot 6.500 tovornih vozil oziroma več kot 10.000 motornih vozil, sama gostota prometa pa se še povečuje in je še izrazitejša v poletni turistični sezoni.

Zanemariti ne gre niti specifičnih vremenskih pogojev pozimi, kot so burja, sneg in megla, ki zahtevajo pravočasno koordinacijo več služb. Opisane okoliščine predstavljajo tudi večje varnostno tveganje za prometne nesreče in druge dogodke.

Višje hitrosti na avtocesti privedejo do hudih, največkrat tragičnih posledic prometnih nesreč

Med glavnimi vzroki hujših prometnih nesreč so neprilagojena hitrost, nepravilna stran ali smer vožnje, neupoštevanje prednosti, višje hitrosti na avtocesti pa privedejo do hujših, največkrat tragičnih posledic.

“Še kako živ je spomin na množično prometno nesrečo 30. januarja 2016, ko je bilo v hudem verižnem trčenju na avtocestnem odseku med Senožečami in Razdrtim udeleženih 56 vozil in 128 ljudi, štiri osebe so poškodbam na kraju žal podlegle. Trenutne okoliščine tako nujno narekujejo potrebo po prilagoditvi policijskih nalog, ki jih bomo nove specializirane enote avtocestne policije s stalno navzočnostjo, vidnostjo in aktivnim nadzorom dnevno izvajale,” je zatrdil Kordič.

Po podatkih Uprave avtocestne policije se je število prometnih nesreč po vzpostavitvi avtocestne policije že zmanjšalo. Na območju, ki ga pokriva SEAP Ljubljana, na primer, so policisti v letošnjem obdobju od 1. januarja do 30. aprila 2022 obravnavali 175 prometnih nesreč, v enakem štirimesečnem obdobju leta 2019 (ki je primerljivo, ker takrat ni bilo zapor zaradi epidemije covida-19) pa je bilo na istem območju 260 prometnih nesreč.

Zagotavljali bodo hitrejšo odzivnost na interventne dogodke in učinkovitejši nadzor

V nadaljevanju je vodja SEAP Koper opisal prednostne zadolžitve koprskih avtocestnih policistov: “Pravočasno in učinkovito se bomo odzivali na vse interventne dogodke, reševali prometne nesreče in udeležence v stoječih kolonah, izvajali poostrene nadzore, preprečevali hujše prekrške, ob zastojih pa skrbeli za dosledno vzpostavitev reševalnega pasu in pomoč reševalnim ekipam.

Okrepili bomo tako sodelovanje z lokalnimi policijskimi enotami kot s sorodnimi službami, največkrat s cestninskimi nadzorniki Darsa, s katerimi bomo izvajali skupne poostrene nadzore in tudi posamezne oblike dela ter skupaj skrbeli za čim boljšo pretočnost.

Naše delo pa ne bo le zagotavljanje varnosti cestnega prometa, temveč tudi preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje drugih prekrškov in kaznivih dejanj, s katerimi se bomo srečali pri svojem delu, od tatvin na avtocestnih počivališčih in bencinskih servisih do organizirane in čezmejne kriminalitete z ilegalnimi migracijami. Vsem sodelavkam in sodelavcem želim srečno in čim bolj varno izvajanje policijskih nalog.”

V SEAP Koper je trenutno 12 uslužbencev, ki upravljajo s štirimi specialnimi policijskimi vozili in dvemi motornimi kolesi, v nadaljevanju pa se bo enota še popolnjevala in temu primerno širila nabor svojih nalog.

Rocco
foto: policija.si

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button