Nasveti in varnostVarnost

Razvoj novih tehnologij v prometu

Inteligentni transportni sistemi bodo pripomogli k varnosti ter vsesplošni učinkovitosti.

DARS že dlje časa uspešno predstavlja Slovenijo v velikem evropskem projektu C-Roads, kjer 18 držav usklajuje razvoj na področju sodobnih t. i. kooperativnih inteligentnih transportnih sistemov (C-ITS).

Gre za največji tovrsten projekt na svetu, ena od njegovih nalog pa je tudi razvoj skupnih sistemov in standardov za neposredno komunikacijo vozil z infrastrukturo oziroma napravami ob cestah. Cilj projekta je zagotoviti t. i. interoperabilnost teh sistemov, kar bo omogočalo vozilu, da bo na potovanju skozi evropske države povsod komuniciralo z obcestnimi napravami na enak in usklajen način. Pri tem evropske države razvijajo podlage za povezovanje različnih načinov komunikacije, in sicer tiste, ki temelji na mikrovalovni tehnologiji, ter druge, ki temelji na tehnologiji mobilnih signalov 3G, 4G/LTE in 5G.

To pomeni, da bo z delovanjem teh sistemov lahko informacija zelo hitro potovala od naprav do avta in v obratni smeri, ne glede na to, katero komunikacijo bo avto uporabljal. Razvoj tovrstnih hibridnih rešitev poteka v okviru posebne skupine projekta C-Roads.

Tu je Slovenija (oziroma DARS) dosegla velik preboj, saj je prva med vsemi državami, ki je uspela svojo hibridno rešitev v praksi povezati z vsemi ostalimi članicami projekta, ki imajo hibridne sisteme že dovolj razvite, da se lahko začnejo povezovati.

To potrjuje pravilno usmeritev DARS na tem področju. Prinaša pa tudi koristi za uporabnike, saj bodo lahko na ta način v prihodnosti pomembne informacije in opozorila sprejemali v različna vozila, ne glede na to, za katero tehnologijo se bo odločil posamezni proizvajalec.

Nekatere koristi tega razvoja so že dostopne voznikom prek aplikacije za mobilne naprave Promet+.

Rocco
foto: DARS

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button