NasvetiNasveti in varnost

Razlog, zakaj je Bartog pomemben člen tehnološkega razvoja slovenske servisne mreže

Distributerji prevzemajo ključno vlogo pri prenosu znanja in informacij do končnih uporabnikov, mehanikov in voznikov.

Dobavitelji, ki predstavljajo približno 75 odstotkov proizvodnje celotnega vozila, so ključni nosilci tehnološke preobrazbe. Poleg njih kot pobudnikov tehnološke transformacije imajo ključno vlogo distributerji, kot je Bartog, ki so s svojim znanjem, izkušnjami ter tehnologijo nosilci transformacije, ki poteka vse do mehanikov, serviserjev in končnih uporabnikov.

Serviserji in mehaniki so zadnji akterji v verigi tehnološkega prehoda in omogočajo trajnost digitalnih ter e-storitev in e-mobilnosti. Šele, ko bodo osvojili vsa znanja, uporabili širok asortiman izdelkov ter orodja za vzdrževanje novih vozil in tehnologij, šele takrat bosta zaživeli elektrifikacija in digitalizacija voznega parka.

Poleg udeležbe na različnih dogodkih in uvajanja napredne ponudbe orodij Bartog skozi mrežo skoraj 40 poslovalnic to izkazuje tudi s podporo in sodelovanjem pri organizaciji tekmovanja Mladi mehanik Slovenije 2024, kjer so se dijaki iz 12 slovenskih poklicnih avtomehaničnih šol potegovali za naslov Mladi mehanik Slovenije 2024. Naslov je osvojil Tobija Fabčič – dijak Šolskega centra iz Postojne. Na drugo in tretje mesto sta se z minimalno razliko v končnem seštevku uvrstila Nejc Furman s Tehničnega šolskega centra v Mariboru in Matic Doberšek, ki je zastopal Šolski center Celje.

Po vstopu Bartoga v skupino Tokić leta 2020 se je sistem izobraževanja slovenskih mehanikov dvignil na novo raven. »To smo dosegli s ponudbo izobraževanj in seminarjev TEC-izobraževalnega centra v Zagrebu, ki je vzpostavljen po najvišjih evropskih standardih in je pod posebnimi pogoji sedaj na voljo vsem slovenskim serviserjem in mehanikom. Tam so bila sklenjena številna sodelovanja, tako so v TEC prihajali tudi serviserji iz servisne mreže BHS in AMZS,« pravi vodje tehnične službe Bartoga Janez Cvek.

S certifikatom TEC do certificiranega vzdrževanja električnih vozil

Najbolj zanimiva so zagotovo izobraževanja, ki so povezana s servisom in vzdrževanjem električnih vozil in ki jih je TEC verificiral po najvišjih evropskih standardih v okviru Ministrstva za znanost in izobraževanje Republike Hrvaške. S certifikatom TEC vsak udeleženec uradno postane certificiran za vzdrževanje električnih vozil. To je še posebej pomembno, ker električna vozila delujejo z visoko napetostjo, ki velja za življenjsko nevarno. Čeprav to še ni strogo nadzorovano, po zakonih Evropske unije mehaniki brez tega certifikata ne bi smeli popravljati električnih in hibridnih vozil. TEC je s kakovostnimi inštruktorji opremljen z edinstvenim simulatorjem električnega vozila in njegovih okvar.

Bartog je ključni protagonist v razvoju avtomobilskega trga pri nas. Njegova vloga ni le v izboljšanju kakovosti storitev za vzdrževanje klasičnih vozil z notranjim izgorevanjem (ICE), temveč tudi v pripravi servisne mreže za sprejem novih tehnologij. Kot nepogrešljiv partner poslovne skupnosti in vsakega posameznega voznika, Bartog aktivno prispeva k ohranjanju mobilnosti.

Njegovo sodelovanje na projektu Mladi mehanik Slovenije 2024 z revijo Tranzit je izjemno pomembno, saj Bartog neposredno vpliva na izobraževanje dijakov, kar pomeni pripravo novih generacij avtomehanikov, ki bodo z ustreznim znanjem in najnovejšimi podatki jutri stopili v delavnice.

Boštjan Praprotnik
foto: Bartog

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button