Nasveti in varnostVarnost

Pustovanje je zabavno, naj bo tudi varno

Med vožnjo v cestnem prometu vozniki ne smejo nositi pustnih mask. Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) v 35. členu namreč predpisuje, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševal njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila.

Sem sodijo tudi maske, lasulje, kostumi in podobno. Za neupoštevanje te določbe je predpisana globa 120 evrov. Pri morebitnem nenadnem zaviranju ali prometni nesreči lahko razni pripomočki (deli pustnih mask, palice, orodje in drugi predmeti), ki so v kabini, poškodujejo potnike v vozilu, zato naj ti do varne uporabe počakajo v prtljažniku vozila.

Vse tiste, ki se boste kot vozniki odpravili na različna praznovanja in pustne zabave, velja tudi tokrat opozoriti, da ne uživate alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi in zdravil, ki zmanjšujejo sposobnost za vožnjo, tistim pa, ki boste uživali alkoholne pijače, svetujemo, da poskrbite za druge, primernejše oblike prevoza na zabavo ali domov. Seveda prilagodite hitrost svoje vožnje stanju in lastnostim ceste, prometnim razmeram ter lastnemu znanju in izkušnjam. Nenazadnje velja omeniti še, da tudi pri mejni kontroli potniki ne smejo nositi pustnih mask.

Policisti bodo, da bi zagotovili večjo varnost vseh udeležencev v prometu, v okviru svojih rednih nalog v tem času bolj pozorni na kršitve cestnoprometnih predpisov. Poleg kršitev že navedenega 35. člena ZPrCP bodo tako ugotavljali tudi vožnjo pod vplivom alkohola, neupoštevanje omejitev hitrosti in drugo.

Rok Rabič
foto: flickr

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button