Nasveti in varnostVarnost

Prometnoinformacijski center obeležuje 16 let delovanja

Dobro obveščen voznik je varen voznik.

Prometnoinformacijski center za državne ceste (PIC), ki sta ga ustanovili Direkcija RS za infrastrukturo in Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji, je 15. marca 2022 dopolnil šestnajsto leto uspešnega delovanja.

Center, katerega glavna naloga je obveščanje javnosti o stanju in prevoznosti vseh državnih cest ter prometu na njih, je v 16 letih uporabnikom in medijem posredoval več kot 550.000 dogodkov na državnem cestnem omrežju: v povprečju 34.451 na leto, 2870 na mesec in več kot 90 na dan.

Prometne informacije so voznikom in medijem ves čas na voljo na številnih informacijskih kanalih:

  • Klicni center je dosegljiv na kratki telefonski številki 1970 in na daljši številki (01) 518 8 518.
  • Spletno stran PIC je leta 2021 obiskalo več kot 2 milijona različnih uporabnikov iz Slovenije in tujine.
  • Aplikacija Promet+ je imela doslej že več kot 140.000 namestitev.
  • Na voljo je tudi brezplačni telefonski odzivnik za stanje na avtocestah na številki 080 22 44.
  • Vse več uporabnikov dobi osnovne informacije prek twitterja in facebooka.

Na naštetih orodjih Prometnoinformacijski center poleg aktualnih informacij o stanju na slovenskih cestah zagotavlja vpogled v cestne kamere (v Sloveniji in tujini), izračun potovalnih časov, razširjene informacije o večjih deloviščih na slovenskih cestah ter o stanju na avtocestah v soseščini oziroma v sosednjih državah.

Prikaz delovanja Prometnoinformacijskega centra ob 10. obletnici delovanja

Prek standardnih vmesnikov spletne strani www.promet.si prometne informacije zajema večina medijev v Sloveniji. Vozniki pa si lahko uredijo obveščanje prek e-pošte in tako imenovanih potisnih sporočil na mobilne naprave.

Z razvojem sodobnih tehnologij in digitalizacije v prometu se razvija tudi področje prometnih informacij. S pomočjo tako imenovanih kooperativnih inteligentnih transportnih sistemov se povečuje hitrost in zanesljivost prometnih informacij. Zadnja novost je storitev opozarjanja na nevarnost nasprotne vožnje v aplikaciji Promet+, pri kateri prihajajo opozorila neposredno iz naprav oziroma senzorjev na avtocestah do uporabnikov v nekaj sekundah.

Rocco
foto: DARS

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button