Mini ProjektNasveti in varnost

Projekt Mini

V uredništvu caranduser.com bomo grdega, neuglednega, zanemarjenega račka spremenil v prekrasnega klasika … oziroma laboda. Nam bo uspelo?

V zadnjem času se svet obrača v svet sterilnosti, političnih odgovorov in nasplošno prazne (samo)všečnosti. Tudi avtomobilski proizvajalci si postajajo na moč podobni. Če ste lahko še nekaj desetletij nazaj z otipom prepoznali za katero vozilo so vas posedli, morate dandanes najprej pogledati na značko, ki se bohoti na volanu, da sploh veste za katero vozilo gre.

Vsled številnih rešitev pri iskanju optimizacije proizvodnje in nižanja stroškov (slednja se pri končni ceni potrošnikov sicer ne odraža) se često pripeti, da so si avtomobili iste blagovne znamke podobni kot jajce jajcu, ali če želite, kot bi vse vrgli v pralni stroj, potem pa vsakega pustili na programu sušenja nekoliko dalj časa, da se nato skrčijo na želeno dolžino.

In do česa smo se potem prebili v urednštvu caranduser.com? Prebrskali smo med avtomobili za katere menimo, da bodo (p)ostali (večni) klasiki. In po skupnem tehtnem premisleku smo prišli na idejo z Minijem. Na tržišču smo poiskali najcenejšega Cooperja, ki je nedavno dopolnil polnoletnost in se počasi bliža okroglim 20. Za okroglega evrskega tisočaka smo se pogodili glede cene, Mini Cooper pa je s prihodom v naše uredništvo dobil tretjega lastnika.

V kakšenem stanju je Mini Cooper (model R50) 1.6 letnik 2004? Milo rečeno, slabem! Avto je zares zanemarjen, sedeži so bolj rjavo-črni kot originalno rdeči, sprednji žarometi so porumeneli do točke, ko je vozilo le pogojno opravilo tehnični pregled. Tepihi so dobesedno za zrolat in vreči v smeti, da ne govorimo o platiščih … Poleg zunanje podobe, smo ob podrobnem pregledu ugotovili, da pod težo stekla ječi levi mehanizem za dvigovanje/spuščanje oken, hidravlična črpalka ne opravlja več svojega dela, prav tako pa je sklopka v zadnjih izdihljajih. Težave ima še z zagonom, vendar menimo, da je rešitev zgolj v novem akumulatorju. Mini je imel ob našem nakupu nekaj manj kot 150 tisoč kilometrov.

Kako se bomo lotili projekta? Skupaj s partnerji bomo poskušali Miniju povrniti nekdanji sijaj. Najprej se bomo lotili tehnične prenove, kjer računamo, da se bo za kakšnim vogalom skrila še kakšna „miš“, ki jo bo potrebno zamenjati. Nadalje bomo predstavili nekaj finančnih izračunov, koliko denarja bi privarčevali, če bi namesto novega avtomobila kupili rabljenega, ta denar pa nato investirali. Sledila bo (prepotrebna) čistilna akcija oziroma cardetailing, kjer upamo, da bo Mini zopet zasijal. Obstoječe pnevmatike sicer ustrezajo predpisom, so zimske … letnica? Častitljivih 15 let imajo, se krušijo in so trde kot beton … No, tudi njih bomo preobuli! Sledijo še novi tepihi, pa prenovljena avtoakustika …

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

7 komentarjev

  1. Kakšen pa je budget obnove? Ker če v tak avto zmečeš 10k€ je pol res spodoben, ampak se zmer je star. Že kej novej dobiš za ta denar?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button