Mini ProjektNasveti in varnost

Premium tepihi kot poslastica Mini Projekta

Zakaj tepihi niso samo pika na i sleherne potniške kabine avtomobila, ampak tudi smotrna investicija z vidika varnosti?

Obnova uredniškega Mini Cooperja se postopno bliža koncu, ali bolje rečeno interno zastavljenemu cilju. Po konkretnih mehanskih posegih, menjavi določenih komponent ter popolne transformacije izgleda s čarovnijami car detajlinga, je Britanec že skorajda nared za žetje pogledov. A še predno se z njim odpravimo na ”rendezvous”, ne smemo mimo ključne komponente. Tepihi!

Ja, tista reč, o kateri se ”cenkamo” s prodajalci avtomobilov. ”Ali so tepihi že v ceni?”, je pogosto vprašanje kupca. Čemur sledi podvprašanje popusta ali možnosti darila. Kakorkoli obračamo, avtomobila brez tepihov si nekako ne predstavljamo, mar ne? Podobno kot ”cheeseburgerja” brez sira ne. Naj si bodo tekstilni ali gumijasti, tepihi imajo svoje konstantno mesto pod nogami potnikov v vozilu.

Neprijetna resnica pa je, da se tepihi, tako kot večina reči, s časoma obrabi. No, Mini po dveh desetletjih niti ni imel več vseh tepihov, kaj šele, da bi ti bili originalni. 😊 Pogled na peska polno golo podnožje je vse prej kot navdušujoč in glede na to, da člani uredništva damo nekaj na čistočo in urejenost, je bilo le vprašanje, kje dobiti nove avto preproge.

Precej klavrna podoba klasika …
Ne morete reči, da razlika ni ultra-super-dramatično-osupljivo-jadijadijadi izboljšana …

Odgovor je bil zelo hitro viden na ekranu pametnega telefona, saj so vnesene ključne besede v iskalniku nemudoma rezultirale logaško podjetje Konstill, ki že več kot tri desetletja dominira na področju tekstilnih preprog. V njihovi spletni trgovini avtopreproge.si smo precej hitro našli opcije za našega Minija, saj je iskalnik s filtri zelo smiselno zasnovan. Le poznati morate parametre lastnega vozila, kar je skorajda samoumevno. Znamka, model, leto izdelave in voila, izpisalo se je kar 5 možnosti izbire tepihov za Cooperja. Samo malo, toliko variacij in to s cenovnim razponom od dobrih 25 evrov pa vse tja do 250 evrov?

Za pomoč in nasvet glede izbire ustreznih tepihov za uredniškega štirikolesnega razvajenca smo se obrnili na proizvajalca. Pri Konstillu so nam prijazno ustregli z odgovori in razjasnitvami okoli razredov kakovosti tepihov ter priporočili izbiro najbolj smiselnih za dvobarvnega Britanca.

Tepihi so se Miniju prilegali v milimetre!

V naboru je 5 nivojev kakovosti tekstilnih tepihov in sicer Standard, Comfort, Premium, Deluxe in Vegas Luxury. Vsem preprogam je skupno, da so te brezhibne in brez sprememb v tenu barve četudi so dalj časa izpostavljene žgočemu soncu, so odporne na oksidacijo in madeže, so enostavne za čiščenje, lepega videza, mehke na otip, nudijo maksimalno udobje pri vožnji ter so zelo trpežne in stabilne več let.

Do cenovne razlike med izbranimi nivoji pride zavoljo izbire tkanine in njene gostote, dodatkov kot so gumijasta podloga, da preproga ostane na mestu, števila slojev, zadrževanja vode, mehkobe, večletne trajnosti … Najbolje primerjavo predstavijo posamezne specifikacije modelov Standard, Premium in Vegas Luxury.

STANDARD kakovost avto preprog:

 • iglani polipropilen visoke gostote (650 g/m2),
 • granulirana proti drsna podloga,
 • dobro prileganje, tepih se ne premika.

PREMIUM kakovost avto preprog:

 • tkani poliamid visoke gostote (900 – 1100 g/m2).
 • elegantnega videza, zelo prijetne in mehke na otip,
 • daljša življenjska doba (garancija 1 leto) zaradi prvovrstnih materialov
 • gumijasta podloga proti drsenju za brezhibno stabilnost preproge.

VEGAS LUXURY kakovost avto preprog:

 • tkani poliamid visoke gostote (več kot 1200 g/m2).
 • elegantnega videza, zelo prijetne in mehke na otip,
 • daljša življenjska doba (garancija 1 leto) zaradi prvovrstnih materialov
 • gumijasta podloga proti drsenju za brezhibno stabilnost preproge.

Sprednja tepiha imata na spodnji strani “ježke”, da ne drsita.

Na podlagi predstavljenih parametrov smo se odločili za izbiro tepihov kakovostnega razreda Premium. S celostnega vidika najbolj sovpadajo z Minijem, saj pretirano ne obremenijo denarnice, hkrati pa ohranjajo tisti prvinski občutek, kakršen naj bi bil leta 2004 v salonu. V bistvu Konstilovi tepihi ranga Premium zelo dobro konkurirajo s proizvodi, ki jih najdemo v aktualnem Passatu ali BMW serije 3.

A zgodba še zdaleč ni pri koncu. Ker so pri Konstillu opazili naš entuziazem nad Mini Projektom, so s predlogom tepihov šli še korak naprej, ter nam v luči individualnega vezenja demonstrirali, kaj pravzaprav še premorejo in v čem se trudijo biti korak pred konkurenco. Rdeči obrobni šivi in diskreten logotip našega medija na voznikovem tepihu. Dodaten razlog, da Mini nikoli ne bo zapustil garaže.

Logo po vaši izbiri, je zagotovo nekaj bolj kulskega. Tudi v našem primeru so tepihi dodali novo dimenzijo.

V spominu nam je ostala še ena pomembna informacija, ki bo nemara koristila komu izmed vas. Namreč, poleg tepihov aktualnih avtomobilov, imajo pri Konstilu v ponudbi več kot 2500 modelov tekstilnih avto preprog in več kot 1000 modelov gumijastih avto preprog. Če med temi ne najdete tepiha za vaše vozilo oziroma si lastite starodobnika, lahko avto preproge izdelajo tudi individualno, popolnoma po meri vašega vozila. Taka izvedba je sicer cenovno nekoliko dražja, a je vanjo vkomponiran tudi faktor varnosti. Popolno prileganje ter nedrseča podloga oziroma integracija pritrdilnih čepkov so še kako pomembni za nemoteno upravljanje stopalk med vožnjo. Slednje velja tako za individualne tepihe, kot vse že pripravljene tipske šablone.

Podjetje Konstill je največji proizvajalec tekstilnih preprog v Sloveniji, vendar njihov prodajni program obsega še gumi preproge, prtljažna korita ter dodatno in obvezno opremo za avtomobil. V raznovrstni ponudbi pa se najdejo še vlečne kljuke ter kopica dodatne opreme za jeklenega konjička. Vse to in še več lahko preverite na spletni strani podjetja Konstill.

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

4 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button