NasvetiNasveti in varnost

Preden prvič letos sedete na motor, se ustrezno pripravite

Z lepšim vremenom se na ceste podajajo tudi motoristi, večina med njimi letos prvič. Zato policisti opozarjajo na vse potrebne priprave, ki jih motoristi pred sezono ne smemo izpustiti, ostale voznike pa pozivajo k večji previdnosti in zavedanju, da se po dolgi zimi motoristi spet vračamo v promet.

“Preden prvič v sezoni sedete na motor, morate poskrbeti za ustrezno psihofizočno pripravljenost. Vabimo vas, da se udeležite katere izmed brezplačnih delavnic, ki jih organiziramo ali sodelujemo pri njih, ali pa se udeležite tečajev varne vožnje, saj je vsaka osvežitev znanja naložba v varnost. Ustrezno pa je treba pripraviti tudi motor, zato pred prvo vožnjo preverite tlak v pnevmatikah, profil na tekalni površini pnevmatik, delovanje svetlobnih teles in zavor, preverite pa tudi svojo zaščitno opremo. Ne pozabite niti na vidnost, ki je v primerjavi z vidnostjo drugih motornih vozil precej slabša, zato nosite žive, odsevne barve, vozite pa previdno in predvidevajte ravnanje drugih udeležencev,” je dejal Matjaž Leskovar iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi.

Sposobnost obvladovanja motorja je po dolgi zimi na bistveno nižji ravni kot ob koncu sezone. Motoristom spomladi še manjka običajne “kilometrine”, gibčnosti, fizične pripravljenosti, spretnosti in izkušenj, ki so pomembne za varno vožnjo. Policisti zato svetujejo, da se na motoristično sezono ustrezno pripravite. Te dni se po vsej Sloveniji začenjajo različne aktivnosti za varno vožnjo, predavanja in praktične delavnice za motoriste, ki jih lahko obiščete, ali pa se udeležite obnovitvenega tečaja v kateri izmed šol varne vožnje. Vsekakor pa pred prvo vožnjo obnovite najbolj osnovne veščine obvladovanja enoslednega vozila, kot so zaviranje, ustavljanje in umikanje oviram.

Preglejte svoja motorna kolesa in mopede ter preverite, ali so tehnično brezhibni, oziroma poiščite pomoč strokovnjakov na tehničnih pregledih, v servisnih delavnicah itd. Preden se usedete na motor, obvezno preverite zračni tlak v pnevmatikah in profil na tekalni površini pnevmatik, raven olja, raven zavorne tekočine, vzmetenje, delovanje svetlobnih teles, delovanje zavor in zaščitno opremo.

Spomladi je asfaltna površina še vedno hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik. Sneg in sol sta ponekod močno poškodovala ceste, zato je lahko na vozišču veliko udarnih jam, marsikje je ostal tudi pesek od zimskega posipa.

Zaradi ovir na cesti lahko hitro pride do zdrsov ali izgube kontrole nad motorjem. Da bi preprečili nepotrebne nesreče in poškodbe, motoristom svetujemo, naj ob začetku sezone prilagodijo hitrost tako svojim psihofizičnim sposobnostim kot tudi razmeram na cesti. Ob nižji hitrosti se bodo namreč laže pravočasno ustavili ali izognili oviram.

Boštjan Praprotnik
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button