E-MobilnostNa kolesihNasvetiNasveti in varnost

Pozornost namenite tudi “drugi bateriji” svojega električnega vozila

Kratke, a sladke na temo vzdrževanja 12-voltnega akumulatorja, da se izognete okvaram električnega vozila.

Okvarjena ali izpraznjena 12-voltna baterija je najpogostejši razlog za okvaro električnega vozila, ne pa neutemeljene skrbi glede dometa glavne baterije. Raziskava Start Rescue je pokazala, da je 23,7 % klicev v primeru električnih vozil posledica tega, da se avtomobil ne zažene s ključem, kar je manj kot 29,7 % klicev v primeru bencinskih in dizelskih avtomobilov, ko gre za isto težavo.

Poleg velike visokonapetostne baterije, ki poganja motor električnega vozila, je 12-voltni sistem ključnega pomena za zaklepanje vrat, vžig, klimatsko napravo, varnostno opremo in delovanje ključnih krmilnih naprav za električni pogonski sklop. 12-voltno baterijo v električnem vozilu je preprosto vzdrževati, zato voznikom svetujemo, naj redno uporabljajo svoje električno vozilo, saj tako najbolje poskrbijo za obe njegovi bateriji – zlasti za 12-voltno baterijo za vse pomembne sisteme, ki omogočajo njegovo delovanje.

Z rednim polnjenjem avtomobila boste napolnili 12-voltni akumulator, saj se ta polni drugače kot v avtomobilu z motorjem z notranjim izgorevanjem. V veliko pomoč je tudi predpriprava temperature v kabini avtomobila med polnjenjem, če veste, da bo avtomobil dlje časa parkiran, na primer na počitnicah, pa lahko uporabite tudi električni polnilnik/napajalnik. Ker je 12-voltna baterija zelo pomembna za delovanje električnih vozil, vam svetujemo, da preberete priročnik za uporabo vozila in se naučite, kako vzdrževati napolnjenost 12-voltne baterije. Za nasvet se seveda lahko obrnete tudi na prodajalca.

Boštjan Praprotnik
foto: NP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button