NasvetiNasveti in varnostVarnost

Pozor, Britanci na cesti!

Česa vse Otočani ne vedo, ko se odpravijo preko kanala?

Nedavna raziskava spletnega portala eBay je razkrila veliko luknjo v znanju, in sicer pri Britancih glede poznavanja prometnih zahtev na ozemlju njim nekdaj domače Evropske unije. Torej, česa se vprašani niso zavedali, da morajo upoštevati pri prečenju Rokavskega zaliva in ob prihodu na »evropske asfaltirane ceste«?

Za začetek jih 40 odstotkov ne ve, da morajo imeti na avtomobilu oznako UK. Slaba tretjina (29 %) se ne zaveda, da med obvezno opremo sodi tudi odsevni trikotnik in v primeru odsotnosti lahko voznik prejme kazen v višini več kot 100 evrov. Odvisno od države potovanja. Dodatno kar 40 odstotkov vprašanih ne pozna evropske zakonodaje, ki predpisuje obvezno uporabo zimskih pnevmatik, čeprav tovrstni predpisi ob trenutnih vročinskih valovih niso predmet polemike.

Po drugi strani je 27 odstotkov vprašanih še vedno prepričanih, da je v Franciji v med obvezno opremo zahtevan še (ustrezno zapakiran) ustnik za alkotest. Slednjo zahtevo so Francozi odpravili pred tremi leti, zato bo skrb odveč. Velja še dodati, da je smiselno preveriti britansko cestno zakonodajo v primeru, da se sami odpravljate na Otok, da se lahko vrnete mirno in brez nepotrebnih prometnih glob.

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button