NasvetiNasveti in varnostV razmislek

Polovico vprašanih skrbi financiranje vozila

Nov avtomobil, velike skrbi …

Kar nekaj evropskih agencij se je odločilo za izvedbo kratkega vprašalnika glede finančne plati lastništva relativno novega vozila. Tako so vse lastnike vozil starih 12 mesecev ali manj povprašali o njihovem pogledu na finančno plat lastništva in jih prosili naj podajo oceno za prihajajoče leto – torej, ali jih odplačevanje vozila skrbi ali so pomirjeni s trenutnimi obroki.

Anketa je razkrila, da je 10 odstotkov vprašanih zelo zaskrbljenih glede zmožnosti nadaljnjega odplačila vozila pod pogoji, ki so navedeni v nakupni pogodbi, medtem ko jih je približno 40 odstotkov odvrnilo, da so zaskrbljeni glede tega. Ko beseda nanese na dostopnost oziroma zmožnost nakupa, je pričakovan velik razkorak med obema poloma generacij. Med starejšimi od 65 let je zaskrbljenih glede zmožnosti nakupa vozila le 15 odstotkov vprašanih, medtem ko je delež pri svežih voznikih bistveno višji in znaša 55 odstotkov.

Kar nekaj potrošnikov je zlilo nekaj gneva na prodajalcev vozil, predvsem ko beseda nanese na obveščanje o morebitnih finančnih sporazumih. 66 odstotkov vprašanih meni, da je trgovec dolžan razložiti prav vse podrobnosti odplačevanja vozila, 58 odstotkov da bi si želeli prejeti več informacij glede morebitnih dodatnih stroškov, medtem ko jih slaba tretjina (31 %) meni, da bi moral prodajalec že takoj na začetki izkazati ustrezno usposobljenost za prodajo avtomobilskih finančnih paketov.

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button