Nasveti in varnostVarnost

Policisti v tem tednu poostreno nad voznike električnih skirojev!

Z aprilom se začenja akcija Varno z e-skirojem v prometu. Letos ponesrečenih že 20 voznikov električnih skirojev.

Po vsej državi v tem tednu poteka akcija Varno z e-skirojem, ki jo tudi letos koordinira Javna agencija RS za varnost prometa. Ves teden, od 3. do 9. aprila 2023, bodo policisti poostreno nadzirali uporabo lahkih motornih vozil, kot so e-skiro, “segway” oziroma električno dvokolo.

Med akcijo bodo policisti, tudi ob svojem rednem delu, preverjali, ali vozniki e-skirojev izpolnjujejo pogoje za udeležbo v prometu, uporabljajo dovoljene prometne površine in nosijo zaščitno čelado, ki je obvezna za vse voznike do dopolnjenega 18. leta starosti. Pozorni bodo prav tako na prepovedano uporabo slušalk ali mobilnega telefona med vožnjo.

Kaj je lahko pri vožnji z e-skiroji najbolj nevarno?

Električni skiroji so lahka prevozna sredstva, ki jih je na naših ulicah čedalje več, saj so hitri in priročni za premagovanje krajših razdalj. Priljubljeni so še zlasti v lepem in toplem vremenu.

Toda vožnja z njimi je lahko nevarna, saj se pri večji hitrosti težko pravočasno ustavijo, so bolj nestabilni, zaradi majhnih koles pa obstaja večja verjetnost padcev na neravnih površinah. Hitro lahko pomenijo nevarnost za druge udeležence v prometu, ker jih ti zaradi njihove hitrosti, tihe vožnje in ozke silhuete težje zaznajo. Dodatna nevarnost se pojavi, če vozniki e-skirojev ne upoštevajo predpisov.

E-skirojev na slovenskih cestah čedalje več. Letos v prometnih nesrečah udeleženih že 20 voznikov na e-skirojih

Število voznikov e-skirojev se v cestnem prometu povečuje. Povečuje se tudi število nesreč. Voznikov e-skirojev, ki so bili udeleženi v prometnih nesrečah, je bilo leta 2022 tako za 112 odstotkov več kot leto prej. Prav tako sta leta 2022 umrla že dva voznika e-skiroja, za več kot sto odstotkov je bilo tudi ponesrečencev s telesnimi poškodbami.

Letos je bilo v prometnih nesrečah udeleženih že 20 voznikov e-skirojev, kar je skrb vzbujajoče, saj se obdobje ugodnejšega vremena šele začenja. Več kot polovica voznikov e-skirojev je tudi povzročiteljev prometnih nesreč.

Rocco
vir: policija

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button