Nasveti in varnostVarnost

Policisti med zadnjo akcijo ponovno odkrili 331 opitih voznikov

V nekaj dneh poostrenega nadzora nad psihofizičnim stanjem so policisti preizkusili kar 11.252 voznikov, od katerih je bilo opitih kar 331.

Med 4. in 10. majem 2022 so policisti po vsej državi poostreno preverjali psihofizično stanje voznikov. Šlo je za prvo od treh letošnjih nacionalnih preventivnih akcij za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi.

V tem času so ob svojem rednem delu, pa tudi z občasnimi poostrenimi nadzori, preverjali, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi. Aktivnosti, povezane z nadzorom psihofizičnega stanja voznikov, so bile evropsko usklajene in jih je koordinirala evropska zveza prometnih policij ROADPOL.

Preizkusili so 11.252 voznikov, od tega je bilo 209 voznikov pozitivnih do 0,52 mg/l in 122 voznikov nad 0,52 mg/l, pri čemer je zakonsko za običajne voznike kategorije B dovoljena stopnja alkohola do vključno 0,24 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka (oziroma 0,5 promila). Pridržali smo 12 voznikov in začasno odvzeli 279 vozniških dovoljenj.

S tovrstnimi aktivnostmi želi policija predvsem odvrniti voznike od namere, da bi vozili pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi. Namen poostrenih nadzorov je ozaveščati ljudi o tem, kako nevarna je vožnja pod vplivom različnih substanc, ki slabijo naše psihofizične sposobnosti, in v čim večji meri preprečiti takšno neodgovorno udeležbo v prometu. Nenazadnje je ena od prioritetnih nalog policije skrbeti, da bi prav vsi prometni udeleženci varno prispeli na svoj cilj.

Kar vsaka tretja smrtna prometna nesreča se žal še vedno zgodi zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Vse voznike zato pri policiji pozivajo, naj nikar ne sedejo za volan, če so pred tem uživali alkohol ali druge psihoaktivne snovi, oziroma naj si zagotovijo varen prevoz. K varni in odgovorni udeležbi v prometu pozivajo tudi kolesarje in pešce!

Rocco
foto: policija.si

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button