Nasveti in varnostVarnost

Policija začenja z nacionalno akcijo Varno brez telefona!

V tednu od 21. do 27. novembra bodo policisti preverjali uporabo mobilnih telefonov v prometu.

Od 21. do 27. novembra 2022 bodo policisti poostreno nadzirali uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav ter opreme (tablic, prenosnih računalnikov, slušalk), ki motijo voznikovo vidno in slušno zaznavanje ali možnost obvladovanja vozila.

Gre za drugi del nacionalne akcije, ki jo koordinira Javna agencija RS za varnost prometa (AVP). Sporočilo akcije voznikom in voznicam je, naj med vožnjo ne uporabljajo mobilnega telefona, ampak naj se varno ustavijo na primernem mestu in opravijo telefonski klic ali pošljejo SMS sporočilo.

Raziskave, ki jih spremlja AVP, kažejo na razširjeno uporabo mobilnega telefona med vožnjo, kar je izjemno zaskrbljujoče. Telefoniranje med vožnjo namreč vpliva na voznika enako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola. Prav tako uporaba mobilnih telefonov med vožnjo vpliva na slabši reakcijski čas voznika, počasnejše zaznavanje prometne signalizacije, daljši zavorni čas, zmanjšano zaznavanje okolice in prometa ter druga tveganja pri odločitvah. Med pisanjem sms sporočila, na primer, voznik 4-krat več časa ne gleda na vozišče, v primerjavi z normalno vožnjo.

Pozornost policije bo zato usmerjena v sočasno uporabo telefona pri udeležbi v prometu, pri čemer bodo pozorni tako na prekrške voznikov kot tudi drugih prometnih udeležencev. Prenosni telefoni so namreč nevarni tudi v rokah kolesarjev, skiroistov in pešcev, ki s tem ogrožajo sebe in druge. Pravočasnost in ustreznost reakcij pešcev je lahko ob uporabi mobilnih telefonov in pregledovanju družbenih omrežij po ugotovitvah AVP zmanjšana tudi do 60 odstotkov!

Policisti svetujejo, da udeležbi v prometu (bodisi vožnji bodisi hoji) posvetite vso svojo pozornost. V primeru nujne uporabe mobilnega telefona se ustavite na primernem mestu in pot nadaljujte šele, ko končate s pogovorom.

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button