Nasveti in varnostVojska

POKLIC: Vojaški policist

Katere so osnovne naloge vojaške policije in kakšna je vaša sestava?

Osnovne naloge vojaške policije so kontrola prometa, varovanje javnega reda in miru ter zagotavljanje varnosti vojaških in civilnih oseb, ki se nahajajo v vojaškem območju. Vojaško policijo sestavljajo enote za varovanje oseb, enote psov, katere so razdeljene na enoto za odkrivanje eksplozivov, mamil in za vzpostavljanje javnega reda in miru. Nenazadnje še enota motoristov za spremstvo kolon in kontrolo prometa, saj so veliko bolj mobilni kot z avtomobili in so nepogrešljiv del vojaške policije.

Zakaj ste se odločili za delo vojaškega policista?

Ker je delo zelo zanimivo in hkrati tudi zelo odgovorno. Vsak se v življenju odloči po svoje in meni do tega trenutka še ni bilo žal.

Kako postati vojaški policist?

Nekdo, ki se zaposli v slovenski vojski, mora biti kot vojak na delovnem mestu vsaj dve leti in imeti čin desetnika ter opravljeno 5. stopnjo izobrazbe. Potem opravi splošna pooblastila za policista in šele nato lahko, seveda z dovoljenjem nadrejenih in opravljenimi preverjanji, nastopi na delovnem mestu vojaškega policista.

Kaj vključuje delo vojaškega policista?

Poklic vojaškega policista ima širok spekter. Pod zaposleno policijsko taktiko je varovanje oseb, kjer gredo fantje na razne tečaje, skakanje s padali, urijo opravljanje s posebnimi orožji in specialističnim orodjem, osvojiti morajo tudi posebno taktiko ter biti vešči borilnih veščin. V oddelku motoristov delo vsebuje varovanje kolon, prometa, kontrola prometa, zardi česar morajo tudi oni opraviti različne tečaje, specialistična dela. Navsezadnje so tudi kriminalisti, delajo na področju kriminalitete, katere doleti posebno usposabljanje v sodelovanju s civilno policijo, pri čemer morajo imeti opravljeno Visoko policijsko šolo – kriminalistična smer. Redni policisti pa opravljajo predvsem delo na misijah in niso posebej specializirani, torej so splošni policisti.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button