Nasveti in varnostVojska

POKLIC: Potapljač

Goran Car – štabni vodnik, vodja protiminskih potapljačev, planira potapljanje

Usposabljanje vojaškega potapljača?
Poklic vojaškega potapljača zahteva srednješolsko izobrazbo po kateri se opravi zdravniški pregled nekoga, ki je željan tega dela. Tako se prične dvomesečno usposabljanje mladih vojakov kjer postanejo ladijski potapljači, nato sledi trimesečno usposabljanje do naziva peti potapljač. Potrebne so ure vaje na morju, nekaj mesecev dela v tem bataljonu in šele nato odhod v Francijo, kjer usposabljanje traja 2 – 3 mesece.

Tam vojak na koncu opravi izpit in pridobiti certifikat za protiminskega potapljača. Usposabljanje potapljača torej traja približno 3 leta, za kar odštejejo do 100.000 evrov. Do sedaj imajo na voljo 14 usposobljenih potapljačev, izmed katerih je samo ena ženska, ki je tudi operacijski tehnik, zato so jo prestavili v oddelek barokomore za pomoč potapljačem v primeru nesreče. V slednji potapljača pripravijo za globino v kateri je bil in izvedejo prvo pomoč. V tem letu se začenja tudi usposabljanje za tehničnega potapljača, ki bo trajalo od junija do konca leta.

Katere tipe opreme uporabljajo v poklicu vojaški potapljač?
Tri različne tipe opreme: osnovna – BabyScubo, tehnična – Interspiro, ki omogoča podvodno komunikacijo v različnih razmerah, pod ledom, v umazani vodi in 3. stopnja opreme – DC55. Slednja je namenjena protiminskemu delovanju, je popolnoma nemagnetna in se uporablja za iskanje, identifikacijo ter odstranjevanje neeksplodiranih sredstev.

Kaj bi izpostavili pri tej najbolj dovršeni opremi?
Je popolnoma nemagnetna, torej nobeno eksplozivno sredstvo nanjo ne deluje. Ponavadi imajo namreč ta sredstva senzorje, katerih s to opremo ne motijo. Ravno tako jim omogoča ostati dolgo časa pod vodo, kar je zelo pomembno, da lahko bolj kvalitetno izvedejo iskanje. S plinskimi mešanicami se lahko potapljajo do 3 ure brez kakršnikoli zapletov in pri tem ostajajo popolnoma tihi (brez spuščanja kakršnihkoli mehurčkov).

Servisiranje opreme?
Servisi so tedenski, mesečni in letni. Vsak potapljač mora znati zamenjati oziroma razstaviti opremo do konca, torej do zadnjega vijaka in jo seveda tudi sestaviti nazaj. Letni servis je tisti, ki je kompleten, kar pomeni, da pregledajo in razstavijo popolnoma vse.

Kakšno težo nosijo potapljači s to opremo?
Sam DC55 tehta 23 kg, nato se potapljaču dodajo še uteži, dve mali jeklenki in ostalo opremo, kar znese nekje 35/40 kg na potapljača.

Zakaj uporabljate sonarje?
Za podvodne preiskave, pri čemer dosežemo globino od 5 metrov do 4 km. Iščemo predvsem mine, bombe, eksploziv oziroma stvari, ki pod vodo ne bi smele biti. Hkrati se uporablja za pomoč pri iskanju potopljenih čolnov, plovil oziroma kar koli bi bilo potrebno najti.

Koliko časa lahko ostanete pod vodo in do kakšne globine se lahko gibljete?
Z eno osnovno jeklenko se lahko pod vodo zdrži do ure in pol, kar postane problem na večjih globinah, saj se tam čas skrajšuje. Za človeka je zdravo biti v vodi do največ 5 ur in 10m globine, vse kar je več od tega, je lahko kritično. Po slovenski zakonodaji se lahko potapljanje izvaja do globine 55 m.

Dogodki, ki bi jih označili kot pomembnejše v svoji karieri opravljanja dela kot potapljača?
Kosovo, Drava – dogodek pri hidroelektrarni Blanca leta 2008, reševanje dečka v tujini in prinos posmrtnih ostankov.

So obleke za potapljače narejene po meri?
Neoprenske obleke so narejene po meri in ima vsak svojo, že zaradi higiene, medtem ko so za suho v standardnih velikostih. (S, M, L …)

Irena Muren
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button