NasvetiNasveti in varnost

Počitniška pot brez stresa

»Kratke, a sladke« na temo vožnje med počitnicami.

Dopust je tisto obdobje v letu, ko ga praktično vsi nestrpno pričakujemo. V naših mislih je često povezan z odklopom od vsakdanjika in »možgani na off«. Žal pot na počitnice ali z njih ne mine v tem duhu, in v pregovorni slovenski družini na cilj vsi pridejo skregani med seboj. Da temu vendarle ne bi bilo tako, smo v uredništvu strnili nekaj »modrih« na to temo, in sicer:

  • Kamorkoli se odpravljate, planirajte! Tako se lahko marsikateri koloni in drenjanju pločevine izognete.
  • Preverite dokumente. Vaše in od vozila, da ne bo prišlo do nerodnih situacij ob srečanju z uradnimi osebami, ki to lahko legitimno preverijo.
  • Greste v tujino. Odlično, vendar pazite na lokalna prometna pravila in predpise.
  • Odhajate daleč? Ravno tako odlično, vendar pri tem ne varčujte s postanki. Koncentracija bo ob daljši vožnji z vsakim kilometrom slabša in ne boljša, zato si redno privoščite odmor.
  • Cestnine! Ko se odpravljate na pot imejte v mislih, da vožnja ne bo poceni zgolj zaradi pregrešno dragega goriva, temveč tudi cestnin. Za 1000-kilometrov dolgo vožnjo po francoskih avtocestah boste odšteli približno 120 evrov. Da bi se izognili gnečam na cestninskih postajah, si lahko omislite kartico (kot nekoč pri nas ABC). Spet druge države bodo od vas zahtevale vinjete.

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button